Wil je een nieuw deurslot voor jouw woning kopen, omdat het oude slot beschadigd is of moeizaam tot niet meer werkt? Als je een nieuw cilinderslot koopt is het belangrijk dat deze in de deur past, anders moet je een heel nieuw gat in de deur boren en dat is zonde. Wij vertellen jou daarom met welke 4 dingen je rekening moet houden bij de aanschaf van een nieuw cilinderslot.
1. De juiste maatAllereerst is het belangrijk dat het nieuwe cilinderslot ook daadwerkelijk in jouw deur past. Hiervoor dien je de maat van het oude cilinderslot op te meten. Je zal de cilinder uit de deur moeten halen, wat gelukkig zo gebeurt is. Vervolgens meet je twee maten in millimeters op: vanaf het midden van het boutgat naar links en naar rechts. Je hebt dan bijvoorbeeld 30 mm links en 40 mm rechts ofwel de maat 30/40 nodig. De standaard maat is 30/30 of 32/32, afhankelijk van het merk. Ga echter niet van deze maat uit, want als de maat toch anders is zal je alsnog de maat op moeten meten of zelfs een heel nieuw gat in de deur moeten boren. Hierdoor kost het alleen maar meer tijd en moeite. Daarnaast zit jouw cilindermaat er altijd wel tussen, er zijn immers onwijs veel opties aan maten waar je in de webshop uit kunt kiezen. Het plaatsen van het cilinderslot is verder ook eenvoudig als je een beetje handig bent en de handleiding nauwkeurig volgt. Ben je niet zo handig, dan kan je het altijd nog aan je buurman, vader, broer, partner, een vriend of iemand anders vragen die een beetje handig is. Een slotenmaker zelf kost namelijk best veel geld.
2. Zware inbraakweringTen tweede is het belangrijk dat jouw woning goed beveiligd is tegen inbrekers. Het is fijn als je je niet ongerust hoeft te maken over inbrekers. Daarom zijn er cilindersloten met een SKG keurmerk. Een cilinderslot SKG** wil zeggen dat het slot minimaal 3 minuten beveiligd is tegen bijna alle voorkomende inbraakmethodes, behalve kerntrekken. Een uitzondering is de M&C Matrix met SKG 2 sterren, die wel beveiligd is tegen kerntrekken. Een cilinderslot met SKG*** keurmerk is wel minimaal 5 minuten beveiligd tegen alle voorkomende inbraakmethodes. Wij raden dit deurslot aan, omdat 5 minuten voor een inbreker veel te lang duurt, waardoor hij een andere woning gaat zoeken. Ook komt kerntrekken veel voor en is het een simpel uit te voeren methode voor inbrekers. Vervolgens zijn deze sloten weer te onderscheiden in cilinders met en zonder certificaat. Het certificaat moet aangetoond worden als je sleutels of cilinders bij wilt laten maken. Dat is ideaal voor als je jouw sleutels uitleent aan de buren, oppas, tuinman of schoonmaker en je een dagje van huis bent. Zo hoef je je geen zorgen te maken over dat zij ineens ongevraagd in jouw woning binnen staan.
3. Het soort cilinderslotDaarna kies je het gewenste cilinderslot. Er is keuze uit een knopcilinder, een dubbele of halve cilinder. Wij gaan in het kort aan jou uitleggen wat het verschil hiertussen is. Een knopcilinder heeft aan één kant een draaiknop (binnenkant van de deur) en aan de andere kant een slotgat. Hierdoor kan je de deur eenvoudig, zonder sleutel, ontgrendelen als er bijvoorbeeld visite of een pakketbezorger aan de deur staat. Als je de deur dichttrekt, dan is deze weer meteen vergrendeld. Dit slot is alleen niet geschikt voor deuren met glas of met een brievenbus, omdat inbrekers dan de knop kunnen zien en om kunnen draaien van buitenaf. De dubbele cilinder is ook wel het standaard slot met twee sleutelgaten. En een halve cilinder is een slot met aan één kant een slotgat en aan de andere kant niets. Deze is daarom geschikt voor kastdeuren (denk aan de meterkast), als bijzetslot of voor kluizen. Daarnaast beschikt elk merk en type cilinderslot weer over een andere sleutel. Je hebt een keer-, kartel- en snijsleutel. Het verschil is dat een keersleutel op twee manieren in het slot kan, ideaal voor in het donker en de andere sleutels niet. De snijsleutel kan daarnaast ook jouw broek- of jaszak beschadigen, dus hier moet je wel op letten.
4. GelijksluitendHeb je meerdere deursloten nodig of wil je alle buitendeuren met dezelfde sleutel bedienen, dan kan je het beste meerdere aanschaffen van hetzelfde type of merk. Zo kan je alle sloten in huis met dezelfde sleutel bedienen, maar ook jouw tuin- of schuurdeur, deur van het bedrijfspand of kajuit van de boot. Je loopt eindelijk niet meer met een zware sleutelbos te klieren en als je jouw sleutelbos verliest, hoef je niet enorm veel sleutels bij te laten maken. Bij gelijksluitende cilindersloten kan je knopcilinders, dubbele en halve cilinders combineren. Als eenmaal de sloten binnen zijn en geplaatst zijn op de deuren, dan is het alleen nog een kwestie van onderhouden. Hiervoor zal je minimaal één keer per jaar deze cilindersloten met slotspray (geen WD-40) in moeten smeren. Hierdoor blijven de sloten soepel werken, komt er geen vuil in en wordt bevriezing van het slot in de winter verminderd. Het is slechts een klein klusje, waar je zo klaar mee bent, maar dient wel te gebeuren als je langer met het slot wilt doen. Ook is het verstandig om bij jouw cilinderslot kerntrekbeslag aan te schaffen, als je dit nog niet hebt. Hier schrik je inbrekers namelijk mee af, waardoor ze hun inbraakpoging bij jouw woning zullen staken en naar een andere woning zullen gaan. Hierdoor beschadigd jouw slot en deur minder snel. |
https://www.toplock.nl/cilindersloten |
