Woon Tik
Image default
Dak gevel en schoorsteen

Dakgoot Schoonmaken: Hoe je dit zelf kunt doen

Als je bezit over een eigen huis, is het belangrijk om te zorgen voor goed onderhoud. Het schoonmaken van je dakgoot hoort daar ook bij. Het is belangrijk om dakgoot reinigen in Oss regelmatig te doen, zodat het water goed afgevoerd kan worden en er geen problemen ontstaan met de constructie van je dak of gevel. In dit artikel leg ik uit hoe je zelf je dakgoot kunt schoonmaken.

Waarom is Dakgoot Schoonmaken Belangrijk?

Een verstopping in je dakgoot kan leiden tot wateroverlast in huis of op het dak. Dit kan vervelende gevolgen hebben, zoals schade aan de gevel, het dak en de binnenmuren. Ook kan het leiden tot de groei van mossen en algen, die op hun beurt weer schade aan de dakgoot kunnen veroorzaken. Door regelmatig je dakgoot te schoonmaken, voorkom je deze problemen en blijft je dak in goede staat.

Wat heb je nodig voor Dakgoot Schoonmaken?

Voor het schoonmaken van je dakgoot heb je het volgende nodig:

 

Stap ladder

Rubber handschoenen

Tuinslang

Emmer

Bladblazer (optioneel)

Reinigingsmiddel voor dakgoten (optioneel)

Hoe maak je je Dakgoot Schoon?

Stap 1: Bereid je voor

Zet de stapladder op een stabiele ondergrond en zorg dat je voldoende ruimte hebt om de dakgoot te bereiken. Trek rubber handschoenen aan, zodat je niet natte handen krijgt.

Stap 2: Verwijder grof vuil

Haal het grove vuil, zoals bladeren en takken, uit de dakgoot met je handen of met een bladblazer. Gebruik hiervoor eventueel een emmer om het vuil in op te vangen.

Stap 3: Maak de dakgoot schoon

Spuit water met een tuinslang in de dakgoot om het resterende vuil los te maken. Laat het water door de dakgoot stromen om het vuil mee te nemen. Indien nodig, kun je hierbij een reinigingsmiddel voor dakgoten gebruiken.

Stap 4: Controleer de dakgoot

Controleer de dakgoot na het schoonmaken op eventuele verstoppingen of beschadigingen. Zorg dat het water goed door de dakgoot stroomt.

Stap 5: Controleer de afvoer

Controleer of de afvoer van de dakgoot goed functioneert. Als het water niet goed wegloopt, is er waarschijnlijk een verstopping in de afvoer. Je kunt proberen de verstopping te verwijderen met een ploeg of een waterdruk. Als de verstopping zich dieper in de afvoer bevindt, is het verstandig om een professional in te schakelen.

Stap 6: Laat de dakgoot drogen

Laat de dakgoot na het schoonmaken goed drogen. Hierdoor voorkom je dat er vochtproblemen ontstaan en kun je eventuele beschadigingen op tijd signaleren.

Tip: Maak de dakgoot regelmatig schoon

Het is verstandig om je dakgoot minimaal één keer per jaar schoon te maken. Dit hangt af van de hoeveelheid bomen en andere vuil in de omgeving. Als er veel bomen en ander vuil in de omgeving zijn, is het verstandig om de dakgoot vaker schoon te maken. Het schoonmaken van de dakgoot is geen moeilijke klus en kan zelfs door een onhandige doe-het-zelver worden gedaan.