Woon Tik
Image default
Dak gevel en schoorsteen

Moet ik bij het leggen van een EPDM dak kit gebruiken?

Het leggen van een EPDM dak is erg makkelijk en wordt vaak door consumenten zelf gedaan zonder dat er een professional aan te pas hoeft te komen. Ben jij er een van? Mooi, dan is dit artikel voor jou geschreven. Voor veel soorten daken wordt aanbevolen om de randen van de daken af te kitten. Bij EPDM dakbedekking verschillen de instructies hier nog wel eens over. Het ene bedrijf zegt dat het niet nodig is, het andere bedrijf raadt juist wel aan om kit aan de randen van het dak aan te brengen. Wie heeft gelijk? Het korte antwoord is: niemand. Het lange antwoord lees je hieronder.

Ja

Het antwoord op de vraag wordt door veel bedrijven toch beantwoord met een ‘ja’. Het open laten van kieren in ieder deel van je huis gaat ten koste van de isolering van je huis. Vandaar dat er vaak toch geadviseerd wordt om kit te gebruiken bij het afwerken van je EPDM dak. Er is wel speciale EPDM kit nodig hiervoor. Normale kit zal niet goed blijven plakken en dus geen effect hebben. Het afdichten van de hoeken heeft prioriteit bij het aanbrengen van kit bij een EPDM dak. Deze zijn het kwetsbaarst en dus het belangrijkst om aandacht aan te geven. Verder is het afdichten van alle randen vanzelfsprekend belangrijk. Vergeet niet om bovenop dit alles nog een daktrim te leggen. Ondanks de goede afsluiting door de lijm en de kit is een daktrim nog steeds noodzakelijk. Deze daktrim is ook de reden waarom sommige bedrijven toch ‘nee’ zeggen wanneer deze vraag gesteld wordt.

Nee

EPDM is een sterke en duurzame stof die vanwege zijn sterkte ook buiten de daken van Nederland veel gebruiken kent. Doordat het rubberachtige materiaal flexibel is en goed is tegen warmte, water en zuur wordt het breed gebruikt in de bouw en in de chemie. Vandaar dat het niet altijd écht nodig is om het dak nog af te werken met kit. Als de daktrim goed afsluitend is en net zo isolerend is als kit zou zijn is er geen noodzaak om nog extra kit aan te brengen. De vereiste is dan wel dat de EPDM dakbedekking goed strak en ver onder, misschien zelfs verder dan, de daktrim zit. Het ligt dus voornamelijk aan de constructie van het dak en de afwerking qua daktrim en ook dakgoot of het afwerken met kit écht nodig is. Maar om zoveel mogelijk verdediging tegen weer en wind te hebben is het veilige antwoord ondanks alles toch ‘ja’. Het kan nooit kwaad om te veel bescherming te hebben.