Woon Tik
Image default
Duurzaam en gezond wonen

Veiligheidstips voor vastgoed

Je wilt een nieuw huis en laat je adviseren door een makelaar. Er kunnen nog wel eens situaties voorkomen waarbij je niet zeker weet of dat de makelaar wel echt is en of dat het betrouwbaar is om bij de makelaar een huizen bezichtiging te doen. 

Niet alleen in Nederland maar ook in andere landen komt het voor dat de makelaar zich voordoet als iemand anders om zo geld te krijgen. Het is dan ook geen fijne situatie om in te zitten en je kan maar beter veiligheid voorop stellen. 

Als je toch zeker wilt zijn van je zaak en een veilig gevoel wilt hebben over de makelaar, dan zijn hier een aantal tips om je veiligheid vast te stellen. 

Kijk ze na 

Het eerste wat je kan doen is de makelaar nakijken op bijvoorbeeld Facebook. Je zou allereerst de naam kunnen opzoeken om te kijken of dat deze persoon echt is. Wat je ook kan doen is de telefoonnummer van de makelaar in de zoekbalk plaatsen. Zo kan je zien of dat de makelaar wellicht andere accounts heeft op hetzelfde telefoonnummer. Daarnaast zijn er ook andere social media pagina’s waar je kan zien of dat de makelaar wel echt is. LinkedIn is ook een goede manier om te zien wat een persoon doet en wat deze persoon heeft gedaan. Veiligheid is immens belangrijk en moderne software zoals Skopei software kan men hierbij helpen. 

Naast social media is het ook een goed idee om het nummer in te voeren bij een omgekeerde zoekmachine. Zo kan je zien of dat het telefoonnummer ook daadwerkelijk aan de makelaar gekoppeld is. 

Recensies 

Iets anders wat je kan bekijken zijn de recensies van een makelaar. Soms staan de recensies op de website en dan kan je al gelijk zien wat mensen te zeggen hebben. Als dit niet op de website staat dan zou je ook op Google kunnen kijken wat de recensies zijn. 

Dit kan natuurlijk ook op social media. Als je helemaal geen recensies kan vinden, dan wordt er aangeraden om mensen te contacten die bevriend zijn met de makelaar op bijvoorbeeld Facebook en/of LinkedIn. Als je verschillende meningen hebt van andere mensen dan kun je concluderen of dat de makelaar betrouwbaar is.

Vraag om hulp

Als je het niet zeker weet dan kan je altijd om hulp vragen bij vrienden of familie. Vraag welke makelaar zij aanraden en waarom. Ga langs buren om te vragen of dat zij wellicht tips hebben. Als je een makelaar hebt die wordt aangeraden dan je zit eigenlijk bijna altijd wel goed. 

Wanneer je vragen hebt of ergens niet zeker van bent, dan is het ook geen probleem om een makelaar te bellen voor vragen. Vertel dan ook wat je eisen zijn en kijk wat ze daarop reageren. Geven ze een eerlijk antwoord dan kan je een stap verder gaan, maar wanneer je twijfels hebt bij de antwoorden dan heb je het recht om dan nee te zeggen tegen de makelaar. 

Samenwerking

Als koper is het ook belangrijk dat je je antwoorden hebt klaarstaan. Een nieuw huis kopen via een makelaar is een samenwerking. Als koper heb je eisen. Vervolgens kijkt de makelaar naar deze eisen om vervolgens de beste match te vinden. Hoe meer vragen jij als koper kan beantwoorden hoe beter de makelaar zijn best kan doen. Verwacht dus niet dat de makelaar zonder informatie het perfecte huis kan vinden. 

Wees bereid om vragen te beantwoorden. Vragen die te persoonlijk zijn hoef je natuurlijk niet te beantwoorden. Stel ook gerust vragen terug als je deze hebt. 

 

https://www.skopei.com/