Woon Tik
Image default
Gezond wonen

Je gezondheid verbeteren met een trampoline

Springen op een trampoline is niet alleen erg leuk, maar het is ook nog eens erg goed voor je. Het is geschikt voor alle leeftijdsgroepen, wat betekent dat dit een activiteit is die de gezondheid van het gele gezin kan verbeteren.

Je kan op verschillende plekken op een trampoline springen. Je kan zelf een trampoline in je tuin hebben. Je kan trampoline springen in de sportschool of bijvoorbeeld in een trampolinepark. Trampoline training is goed voor de lichaam en de geest. Een workout op de trampoline kan dan ook je mentale en fysieke gezondheid een boost geven.

Meer zuurstof

Een workout is een training met een hoge intensiteit die de zuurstofopname verhoogt. Dit gebeurt dan ook wanneer je een trampoline workout doet. Zuurstof is niet alleen van belang voor de gezondheid van de longen, maar ook voor het hart. Een verhoogde zuurstof circulatie helpt het bloed te reinigen en zuurstof naar elke cel in je lichaam te brengen.

Doordat je meer zuurstof hebt heb je ook een verbeterde uithoudingsvermogen waardoor je steeds beter en langer een workout kan volhouden. Ook is meer zuurstof goed voor atleten, zangers en mensen die in musicals spelen. Hun prestaties verbeteren door meer zuurstof wat erg positief is voor dit soort carrières.

Verbeterd je houding en balans

Wanneer je regelmatig op een trampoline springt verbeter je je evenwicht en je lichaamshouding. Bij elke sprong die je maakt, gebruikt je lichaam een combinatie van spiergroepen, waardoor je een rechte lichaamshouding zult aannemen. Dit is vooral belangrijk voor opgroeiende kinderen, want een goede houding betekent een gezonde ruggengraat.

Ook voor studenten is dit een goede sport aangezien zij vaak op school moeten zitten en achter een laptop moeten zitten. Daarbij denken zij niet aan hun houding. Door te lang te vaak in een slechte houding te zitten krijg je ook rugklachten en nekklachten. Dit komt dan ook vaak voor bij jongeren. Door te springen op een trampoline wordt in ieder geval hun lichaamshouding verbetert.

Meer spieropbouw

Springen op een trampoline maakt gebruik van een verscheidenheid aan kleine en grote spieren in het hele lichaam, waaronder de kuitspieren en buikspieren. Door verschillende soorten sprongen uit te proberen, werk je aan verschillende spiergroepen terwijl je je kracht en behendigheid verbetert.

Let er daarbij wel op dat je blessures kan oplopen. Warm dus goed op van te voren, zodat je spieren niet ineens een grote klap ontvangen doordat ze snel in bezig moeten komen door het springen.

Stress verlichtend en betere slaap

Als je vaak gestrest bent, is een trampoline een goed hulpmiddel in de strijd tegen dit veelvoorkomend probleem. Springen zorgt er namelijk voor dat de hersenen endorfine vrij maken, waardoor je je goed voelt en de beweging met hoge intensiteit maakt het lichaam spanningsvrij. Dat leidt tot meer ontspanning en een beter welzijn.

Ook zul je door het springen op een trampoline beter slapen. Dat geldt dan ook voor alle leeftijden. Of dat je nu een kind bent of een volwassene, na een uurtje springen zul je heerlijk slapen.

Ga alleen niet springen als je al moe bent, want dat verhoogt de kans op blessure. Je kan dan al snel een verkeerde beweging maken. Een warming up wordt dan ook altijd geadviseerd voordat je aan een workout begint. Dit geldt dan ook voor het springen op een trampoline.