Woon Tik
Image default
Huis bouwen

Isoleren van je zolder: Zo kun je aan de gang!

De zolder van je huis is een belangrijke ruimte als het gaat om isolatie. Warme lucht stijgt namelijk op en kan makkelijk via het dak van je zolder naar buiten stromen. Wanneer je dit goed isoleert blijft de warme lucht die binnen wordt gestookt goed binnen en wordt er niet gestookt voor de buitenlucht. Daarnaast zal er bij een geïsoleerde zolder minder snel koude lucht naar binnen dringen. Dit zorgt er dus voor dat het minder snel afkoelt binnen. Maar hoe begin je met het isoleren van je zolder?

 

Check het dak

Voordat je goed kunt beginnen met het isoleren van je dak zul je eerst moeten kijken hoe je dak in elkaar zit. Dit kun je doen door aan de buitenkant van het dak te kijken onder de dakpannen. Ligt er een bepaald folie onder? Dan is dit waarschijnlijk dampremmende folie. Ligt dit er niet? Dan zul je dit zelf moeten aanbrengen. Dit is een belangrijk onderdeel om de isolatie goed te laten werken en schimmelvorming te voorkomen.

 

Inkopen doen voor het juiste isolatiemateriaal 

Ben je er inmiddels uit welk materiaal en er al onder je dak ligt? Dan kun je doorgaan met de volgende stap: inkopen doen voor het juiste isolatiemateriaal.

Het kiezen van het juiste isolatiemateriaal is extreem belangrijk. Het maakt of breekt namelijk de isolatiewaarde van je dak. Dit wilt zeggen hoe goed de isolatie je huis isoleert. Hoe hoger de isolatiewaarde hoe beter je dak is geïsoleerd.

Isolatiemateriaal kun je kopen bij verschillende winkels zoals de Gamma, Praxis maar ook bij bouw groothandelaren. Voor de juiste isolatiewaarde kun je naar de Rd-waarde op de verpakking kijken. Hoe hoger de Rd-waarde hoe beter het materiaal je huis isoleert. Je kunt dan het beste kijken naar isolatiemateriaal met een Rd-waarde van boven de 3,5.

 

Opruimen

Wanneer je al het isolatiemateriaal in huis hebt zul je eerst de zolder goed moeten opruimen. Zo heb je genoeg ruimte om je werkzaamheden uit te voeren. Ook is het handig om bouwfolie op de grond te leggen zodat alle viezigheid van de werkzaamheden niet op je eigen vloer komen.

 

Beginnen met isoleren

Heb je alles klaar? Dan kun je beginnen met isoleren van je dak. Heb je een gestuukt dak? Dan zul je dit eerst weg moeten halen en tot het dakbeschot moeten komen. Werk je met isolatieplaten of steenwol? Dan kun je deze plaatsen tussen de dakbalken. Heb je je volledige dak gevuld met het isolatiemateriaal? Dan kun je het dak weer dicht maken door de gipsplaten tegen het dak aan te plaatsen en het dak weer netjes te stuken en te schilderen.

 

Of toch liever uitbesteden?

Natuurlijk is een dak isoleren makkelijker gezegd dan gedaan. Middels deze gids heb je een klein inzicht gekregen in hoe je wel zelf je dak isoleert. Maar mocht je het toch een te grote klus vinden, of bang zijn dat je het niet goed doet? Dan kun je altijd rekenen op de hulp van professionals. Zo zijn er veel isolatiebedrijven die je kunnen helpen met het plaatsen van isolatie op verschillende plekken van je huis. Zo kun je je hele huis laten isoleren en zit je er lekker warm bij in de winter.

https://alsaisolatie.nl/