Woon Tik
Image default
Keukens

Zo kun jij je keuken schoonhouden

Een schone keuken

Je brengt dagelijks veel tijd door in te keuken om je voedsel klaar te maken. Je wilt natuurlijk niet dat je dat in een vieze ruimte moet doen en dus moet je zorgen dat de keuken schoon blijft van de handgreepjes tot aan de onderkant van de koelkast. Zeker als het zich allemaal heeft opgestapeld, is het een vervelende schoonmaakklus om te moeten doen. Het is beter om het niet zo ver te laten komen. Zo kun jij je keuken schoonhouden.

 

Doe direct de afwas

Iets dat heel erg kan gaan opstapelen is de afwas. Als je dat hebt laten gebeuren en je moet het op gaan ruimen kan het echt een rotklus worden. Al die aangekoekte resten en vieze borden opruimen kan heel vervelend en tijdrovend zijn. Daarom is het beter om na elke maaltijd even snel al je afwas af te wassen of even in de vaatwasser te stoppen. Zo houd je een schoon aanrecht en kost het je ook nauwelijks tijd.

 

Ruim etensresten direct op

Het is erg belangrijk om geen etensresten te laten liggen, of het nou in de koelkast of op het aanrecht is. Probeer het op te eten of gooi het weg. Etensresten kunnen namelijk gaan schimmelen en de boel erg vies laten lijken. Daarbij is etensresten die blijven liggen ook vragen om ongedierte en dat moet je al helemaal niet willen. Het beste is dus om het gewoon direct op te ruimen.

 

Maak apparaten na gebruik direct schoon

Net als de afwas is het verstandig om apparaten na gebruik direct schoon te maken. Als je een tosti-ijzer na gebruik gewoon zo terug in de kast terug, blijven er allemaal kaas- en broodresten op achter. Na een tijdje kan dat heel vies worden en zal het gebruik ervan je tegen gaan staan. Maak het dus direct even schoon met een doekje na gebruik. Vergeet het koffieapparaat trouwens niet. Die hoef je niet elke keer na gebruik schoon te maken, maar wel een keer per week even door te lopen en eens in de twee à drie maanden te ontkalken.

 

Houd de koelkast schoon

Al het eten dat wij dagelijks eten ligt in de koelkast en het is dus erg belangrijk om te zorgen dat deze schoon is. Zorg daarom dat de koelkast een temperatuur heeft van rond de vier graden, dat je bedorven voedsel tijdig verwijdert en dat je niet te veel etensresten in de koelkast laat liggen. Ook is het belangrijk om de koelkast twee keer per jaar echt grondig schoon te maken, daarmee bedoel ik echt alles eruit halen en de boel even een flink sopje geven.

 

Zorg voor goede ventilatie

Ventilatie is heel belangrijk om vochtschade en schimmel tegen te gaan. Vocht kan flinke schade opleveren en is zeker iets om aan te pakken voordat het te laat is. Anders moet je straks hele keukenkasten opnieuw vervangen en wordt het allemaal heel vervelend. Gelukkig is het simpel te voorkomen door gewoon goed te ventileren. Dat kan door een raampje open te zetten en het even door te laten waaien, en de afzuigkap aanzetten tijdens het koken is ook verstandig.

 

Houd eens in de zoveel tijd grote schoonmaak

Je moet je keuken natuurlijk structureel onderhouden, maar af en toe is het ook nodig om de keuken even volledig schoon te maken. Met af en toe bedoel ik ongeveer twee keer per jaar. Dan moet je alle keukenkastjes, de grepen keukenkastjes, de koelkast, de vriezer, de vaatwasser, de oven en de magnetron helemaal schoonmaken. Dat is belangrijk om te zorgen dat het zich niet gaat ophopen en je na drie jaar ineens onderin de vriezer een brood vindt dat al flink over de datum is.