Woon Tik
Image default
Koeling

Vloerkoeling en vloerverwarming in 1: is dit mogelijk?

Als het buiten flink warm is, is het een behoorlijke kunst om te zorgen dat het binnen lekker koel blijft. Het omgekeerde is vaak eenvoudiger: je woning of kantoor verwarmen tijdens de herfst en winter. Gelukkig is er voor het afkoelen van je huis of bedrijfsgebouw bij tropische temperaturen een prima oplossing: vloerkoeling gebruiken! Wat is vloerkoeling, ook wel bekend als vloerverkoeling? Wat levert het installeren van professionele vloerkoeling je aan voordelen op? En kan vloerverkoeling gecombineerd worden met vloerverwarming?

Vloerkoeling: een definitie

Misschien hoor je voor het eerst van het fenomeen, maar vloerverkoeling is sinds enige tijd een niet te negeren trend in de woning(ver)bouw. Eenvoudig gesteld is vloerverkoeling precies het omgekeerde van vloerverwarming. Het betreft een vloer met bebuizing, vaak van kunststof, waardoor de ruimte waar de vloer in geplaatst is afgekoeld kan worden. Door het leidingsysteem in de vloer wordt water getransporteerd van minimaal 18 graden, wat ervoor zorgt dat de omgeving afkoelt. De watertemperatuur, die niet lager dan 18 graden hoeft te zijn, zorgt ervoor dat benauwde ruimtes frisser en aangenamer aanvoelen. De aangename ruimtetemperatuur zorgt voor een aanzienlijke verbetering van het leefcomfort in de betreffende woning of ruimte.

Dit heb je aan vloerverkoeling: de belangrijkste voordelen

Er zijn diverse goede argumenten om de aanleg van vloerkoeling te overwegen. Allereerst gun je jezelf een koele woning op hete zomerdagen. Door te kiezen voor kwalitatief goede vloerverkoeling, heb je in bepaalde situaties geen airconditioning in huis meer nodig en kun je tóch een aangename omgevingstemperatuur creëren.

Een tweede voordeel van vloerkoelingssystemen is dat ze, mits de temperatuur niet te laag ingesteld wordt, prima in combinatie met parketvloeren en laminaat te gebruiken zijn. Zorg er wel voor dat de basistemperatuur in de vloerkoeler niet onder de 15 graden Celsius uitkomt, om condensvorming en vloerschade te voorkomen.

Een derde meerwaarde van vloerverkoeling is dat het aanleggen relatief eenvoudig is en de prijzen meevallen. Als je in zee gaat met een betrouwbaar bouwbedrijf, kun je voor een mooie prijs een vloerkoeling laten inbouwen in je vloer.

Is de combinatie vloerkoeling & vloerverwarming mogelijk?

Het buizensysteem of leidingnet dat voor ruimtekoeling in de vloer aangebracht wordt, is in principe hetzelfde als dat van vloerverwarmingssystemen. En dat is uiteraard een groot voordeel. Je kunt vloerverkoeling namelijk in combinatie gebruiken met vloerverwarming, omdat het leidingnet voor beide doeleinden bruikbaar is. Zo sla je twee vliegen in één klap: ‘s zomers houdt je het lekker fris in huis, terwijl je in de winter de vloerbuizen voor extra warmte kunt gebruiken. Wil je meer weten? Neem dan contact op met een specialist. En vraag gerust een vrijblijvende prijsopgave op maat aan!

 

 

https://www.laminaatallin.nl