Woon Tik
Image default
Nieuws en media

De kinderboekenweek 2023, perfect voor het cultureel zelfportret ckv

Neem deel aan de kinderboekenweek 2023

De kinderboekenweek 2023 is voor veel kinderen een prachtige periode van het jaar. Ze gaan op zoek naar boeken van hun favoriete schrijver, maar ze ontdekken ook heel wat nieuws. Wil jij als onderwijsinstelling je leerlingen begeleiden om deze speciale week te beleven en wil je daarbij ook nog bijdragen tot hun cultureel zelfportret ckv? Dit is een mooie keuze. Maar denk je nu: ‘Makkelijker gezegd dan gedaan’? Geen nood, er zijn talloze mogelijkheden om de boekenweek op je programma te plaatsen en het maximum voor je leerlingen eruit te halen.

Kader de boekenweek in je cultureel en kunstzinnig programma

Is jouw school een cultuurprofielschool? Dan is de boekenwereld hét moment om een en ander op je programma te plaatsen. Maar ook al is cultuur en kunst minder aanwezig in je school, toch is het dé gelegenheid om het kunst- en cultuurbeleven van je leerlingen een boost te geven. Denk bijvoorbeeld aan een aantal workshops die met boeken te combineren vallen. Laat je leerlingen een bepaald boek lezen en laat ze het uitvoeren in een toaal andere kunstvorm. Wat vind je bijvoorbeeld van een workshop dans, muziek of beeldende kunst? Het boek krijg plots een heel andere betekenis. Of laat ze een bestaand boek illustreren tijdens een workshop cartoontekenen of tekenen met een 3D-pen. Het boek zal er meteen heel persoonlijk uitzien.

Boeken in het cultureel zelfportret van je leerlingen

Misschien is de boekenweek ook eens dé gelegenheid om te bekijken hoe het staat met het lezen van boeken bij je leerlingen. Als leraar kun je stimuleren dat je leerlingen hun cultureel zelfportret (her)bekijken. Welke boeken hebben ze al gelezen? Zijn ze op dit moment boeken aan het lezen en welke boeken staan nog op hun verlanglijstje? Laat het even verder gaan dan gewoon een lijstje opstellen. In een workshop herbekijken ze hun huidige cultureel zelfportret en vullen het aan met eigen creaties van fotografie, tekeningen of zeefdruk illustraties. Laat ze gerust hun inspiratie de vrije loop laten. Hoe meer ze in hun boekenervaring kruipen, hoe meer ze tot uiting zullen brengen. Ben jij benieuwd wat er allemaal zal bovenkomen?

https://kleinkunstig.nl