Woon Tik
Image default
Tuin en buitenleven

Verschillende soorten vijvervissen

Heb jij een tuinvijver aangelegd in de tuin of heb je deze al langer en wil je hem graag vernieuwen? Denk dan eens verder na over het nemen van vissen… Deze vissen spelen in de vijver geen belangrijke rol bij het onderhouden van het biologisch evenwicht. Echter maken ze de vijver wel levendiger. Ga je voor een mooi totaal plaatje. Denk dan eens aan een randafwerking vijver. Het is daarnaast natuurlijk ook altijd leuk om naar de mooi gekleurde vissen te kijken die in je achter- of voortuin in een heldere vijver zwemmen. Vissen brengen leven in een vijver, maar alleen wanneer je voor de juiste vissen kiest. Het is namelijk zo dat niet alle vissen voor alle vijvers geschikt zijn… De grootte van de vijver, de beplanting in het water en de (eventuele) andere bewoners moeten matchen, want anders zal het niet goed met de vissen en de vijver eindigen. Neem daarom altijd voordat je de vissen gaat kiezen goed de tijd om je in te lezen in welke vissen voor jouw vijver geschikt zijn, want dan maak je zeker de juiste keuze. Hieronder lees je welke soorten vijvervissen er zijn en geven we je een aantal voorbeelden van welke vissen hierbij horen.

Opvallende (sier)vissen

De meeste mensen voegen vissen toe aan de vijver om de vijver levendiger te maken. Wat heb je in dat geval aan vissen die een beschuttende kleur dragen? Voor een tuinvijver wordt meestal aangeraden om mooie kleurrijke vissen toe te voegen voor een mooi effect. Je wilt je vissen immers wel kunnen zien. Een opsomming van de opvallende (sier)vissen vindt u hier: Goudvis, Goudelrits, Koikarper, Rozette, Shubunkin, Goudwinde en Blauwwinde.

Oppervlakte vissen

Wellicht kunt u over deze soort al wat meer informatie halen uit de naam van de soort. Oppervlaktevissen zijn vissen die zich bevinden aan de oppervlakte van uw vijver. Dit met de reden dat zij hun voedsel aan de bovenkant van het water zoeken in plaats van aan de onderkant. Op deze manier blijven de vissen het grootste deel van de tijd aan de oppervlakte en zijn ze dus ook vaker zichtbaar. Echter hebben deze vissen wel een juiste bescherming nodig, omdat zij kwetsbaar zijn voor bijvoorbeeld vogels of katten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een net boven het water. Voorbeelden van oppervlaktevissen zijn: de goudelrits, de rozette of een stel winde’s. 

Snel voortplantende vissen

Een belangrijk onderdeel om rekening mee te houden bij het nemen van vissen is de voortplantingssnelheid van de vissen die je graag wilt. Een algemene regel is “50 cm vislengte per 1.000 liter water”. Dit houdt in dat u per 1.000 liter water vissen mag hebben met een maximale (opgetelde) lengte van 50 centimeter. Wellicht 2 van 25 centimeter of 5 van 10 centimeter. Als er te veel of te grote vissen in de vijver zitten, kunnen de vijverplanten en het filter de hoeveelheid afvalstoffen niet meer aan en de vijver wordt dan troebel. Om die reden is het ook belangrijk om vissen te kiezen die niet te snel groeien en die geen honderden jonkies per jaar krijgen. Uw vijver groeit immers niet mee met uw vissen en biedt geen extra ruimte voor nieuwe jonkies. Houdt daarom bij het kiezen van nieuwe vissen op deze manier rekening met de toekomst. Voorbeelden van deze snel voortplantende vissen zijn bijvoorbeeld opnieuw de goudelrits, goudvis, Rozette, Shubunkin, koikarper of Zonnebaars. Hopelijk heeft u met deze voorbeelden van vijvervissen de juiste inspiratie opgedaan voor uw visvijver!

 

https://www.vijverhandboek.nl/randafwerking-vijver/