Woon Tik
Image default
Verbouwen

Hoe gaat het dunpleisteren in z’n werk?

Het proces van dunpleisteren begint met het voorbereiden van de muur of het plafond. Hierbij wordt eerst het oppervlak gereinigd van stof, oude verf, of andere verontreinigingen. Eventuele oneffenheden in de muur of het plafond worden opgevuld met een vullingsmateriaal zoals spack-spuiten of gips.

Er wordt een dunne laag pleister aangebracht

Vervolgens wordt een dunne laag dunpleister aangebracht met een spatel of roller. Deze dunne laag pleister bestaat vaak uit een mengsel van zand, cement en water. De pleister wordt aangebracht tot een glad en strak oppervlak is gecreëerd. Sommige soorten dunpleister zoals Microcement en kalkpleister moeten aangebracht worden met een roller of een spatel. Hierdoor wordt een dunne en gelijkmatige laag aangebracht.

De afwerking

Na het aanbrengen van de dunne laag pleister wordt het oppervlak afgewerkt met een gladde spatel of een stucloper. Hierdoor wordt het oppervlak glad en strak gemaakt. In sommige gevallen is het nodig om meerdere dunne lagen aan te brengen om een optimaal resultaat te behalen. Hierna kan de muur of het plafond worden geverfd of behangen.

Hoe lang duurt het ?

Het is moeilijk om precies aan te geven hoe lang het dunpleisteren van een woning duurt, omdat dit afhankelijk is van verschillende factoren. Hieronder staan enkele van de factoren die van invloed zijn op de tijdsduur van het dunpleisteren:

  • Oppervlakte: Het dunpleisteren van een kleine kamer zal minder tijd in beslag nemen dan het dunpleisteren van een groot huis.

  • Toestand van de muur of het plafond: Als de muur of het plafond veel oneffenheden heeft, zal het voorbereidingswerk en het opvullen van oneffenheden meer tijd in beslag nemen.

  • Soort dunpleister: Er zijn verschillende soorten dunpleister, zoals gipspleister, kalkpleister, microcement etc. en deze hebben verschillende droogtijden.

  • Aantal lagen: Het aanbrengen van meerdere dunne lagen pleister zal meer tijd in beslag nemen dan het aanbrengen van slechts één dunne laag.

  • Aantal muren of plafonds: Dunpleisteren van meerdere muren of plafonds zal meer tijd in beslag nemen dan het dunpleisteren van slechts één muur of plafond.

Een gemiddelde dunpleister werk van een kamer van 20m2 neemt ongeveer 2 dagen in beslag. Dit is echter een ruwe schatting. Een specialist kan je een precieze schatting geven van de tijdsduur van jouw project.