Woon Tik
Image default
Verbouwing

Bespaar op je energierekening met Mechanische ventilatie

Een gezond binnenklimaat begint met goede ventilatie. Mechanische ventilatie is hierbij de held van de dag. Het houdt vochtige en vervuilde lucht buiten de deur en zorgt voor een constante aanvoer van frisse lucht. Zo blijf je niet alleen schimmelvrij en gezond, maar ook energiezuinig! Ja, je leest het goed. Met mechanische ventilatie kun je besparen op je energierekening. In dit artikel geven we je tips hoe je dit kunt doen.

Kies voor een energiezuinige ventilator

Een mechanische ventilatie werkt met een ventilator die de lucht afvoert en aanvoert. Het is belangrijk om te kiezen voor een energiezuinige ventilator om energie te besparen. Kies bijvoorbeeld voor een ventilator met een laag wattage en een hoog rendement.

Regel de luchtstroom

Mechanische ventilatie heeft vaak meerdere standen, bijvoorbeeld hoog, laag en een stand tussenin. Door de ventilatie op de juiste stand te zetten, kun je energie besparen. Als je thuis bent, kun je de ventilatie op de laagste stand zetten. Als je weggaat, kun je de ventilatie uitzetten. Als je gaat koken of douchen, zet je de ventilatie op de hoogste stand om vocht en geurtjes snel af te voeren.

Onderhoud de ventilatie

Een goed onderhouden ventilatiesysteem werkt efficiënter en verbruikt minder energie. Het is belangrijk om regelmatig de filters te vervangen of schoon te maken en de ventilator schoon te maken. Dit voorkomt dat de ventilator harder moet werken dan nodig en zorgt voor een gezond binnenklimaat.

Zorg voor een goede isolatie

Een goed geïsoleerde woning verliest minder warmte en is daardoor energiezuiniger. Door je woning goed te isoleren, hoef je minder te stoken en verbruik je dus minder energie. Dit heeft indirect ook effect op je mechanische ventilatie, omdat er minder warmte verloren gaat bij het afvoeren van de vervuilde lucht.

Kies voor warmteterugwinning

Een mechanische ventilatie kan ook voorzien zijn van een warmteterugwinning (WTW) systeem. Dit systeem gebruikt de warmte uit de afgevoerde lucht om de verse lucht te verwarmen. Hierdoor hoef je minder te stoken om de woning op temperatuur te houden en bespaar je op je energierekening.

Wisselstroom of gelijkstroom

Een andere tip om energie te besparen met mechanische ventilatie is om te kiezen voor een ventilator met gelijkstroom in plaats van wisselstroom. Een gelijkstroomventilator verbruikt namelijk veel minder energie dan een wisselstroomventilator. Bovendien zijn gelijkstroomventilatoren vaak stiller en gaan ze langer mee. Een gelijkstroomventilator is weliswaar duurder in aanschaf dan een wisselstroomventilator, maar deze kosten verdien je vaak snel terug doordat je bespaart op energiekosten. Overweeg dus om te investeren in een energiezuinige gelijkstroomventilator als je je mechanische ventilatie wilt vervangen of upgraden.

CO2 gestuurd ventilatiebox

Een andere tip om te besparen op energie met mechanische ventilatie is om te kiezen voor CO2-gestuurde ventilatie. Dit houdt in dat de ventilatie automatisch wordt aangepast op basis van de CO2-concentratie in de ruimte. Als er meer mensen in een ruimte zijn, neemt de CO2-concentratie toe en zal de ventilatie harder werken om deze lucht af te voeren en frisse lucht aan te voeren. Als er minder mensen in een ruimte zijn, wordt de ventilatie automatisch teruggeschroefd om energie te besparen.

CO2-gestuurde ventilatie is niet alleen energiezuinig, maar ook goed voor de gezondheid. Een hoge CO2-concentratie kan namelijk leiden tot hoofdpijn, vermoeidheid en concentratieproblemen. Door de ventilatie automatisch aan te passen op basis van de CO2-concentratie, wordt dit voorkomen. Overweeg dus om te investeren in CO2-gestuurde ventilatie als je je mechanische ventilatiesysteem wilt optimaliseren.

Conclusie

Concluderend begint een gezond binnenklimaat met goede ventilatie, en mechanische ventilatie is de held van de dag. Het houdt niet alleen vochtige en vervuilde lucht buiten, maar zorgt ook voor een constante toevoer van verse lucht, waardoor het niet alleen vrij is van schimmels en gezond is, maar ook energiezuinig. Door te kiezen voor een energiezuinige ventilator, de luchtstroom te reguleren, het ventilatiesysteem te onderhouden, te zorgen voor goede isolatie, te kiezen voor warmteterugwinning en CO2-gestuurde ventilatie te overwegen, kunnen aanzienlijke besparingen worden gerealiseerd op energierekeningen terwijl een gezonde en comfortabele leefomgeving wordt behouden. Investeren in een energiezuinig ventilatiesysteem is een verstandige keuze voor zowel je portemonnee als je gezondheid.