Woon Tik
Image default
Verf

Schilderweetjes en -tips

Wanneer moeten de muren eigenlijk weer geschilderd worden? En hoe zit dit met kozijnen? Is het beter om een professionele schilder in te huren of kan dit ook zelf gedaan worden? Benieuwd? In deze blog worden er een aantal schilderweetjes en -tips gegeven.

Signalen wanneer het tijd is om weer te schilderen 

Er zijn een hoop signalen die aan kunnen geven dat het wederom tijd is voor een schilderbeurt. Dit geldt voor zowel buiten als binnen. Deze signalen kunnen bijvoorbeeld zijn:

  • De verf is beschadigd of versleten. Denk bijvoorbeeld aan meubels die langs de wand zijn gestuurd of er brokkelen stukjes verf van de muren af.

  • De verf is verkleurd. Door verhoogde temperaturen kan de verf verkleuren wat zorgt voor een viezig effect. Ook kunnen de muren verkleuren door nicotinevervuiling.

  • De verf vertoont scheurtjes of eventueel blaasjes. Dit gebeurt vaak rondom vensterbanken.

Er kan ook op een andere manier gecheckt worden. Dit kan bijvoorbeeld door verschillende proeven. Tijdens een van deze proeven wordt er een natte doek op het schilderwerk gelegd. Zodra hier poeder op achterblijft, is dit een teken dat er opnieuw geverfd moet worden. Bij de andere proef wordt er een stukje plakbank op een hoekje van de verf geplakt. Wanneer deze eraf getrokken wordt en de verf wordt meegetrokken, dan is het tijd om weer te schilderen!

Tijdens welke periode in het jaar is het verstandig om te schilderen?

Zodra het zeker is dat er opnieuw geschilderd moet worden, is het verstandig om rekening te houden met de weersomstandigheden en –temperaturen. Het wordt aangeraden om te gaan schilderen tussen de maanden april en oktober. Dit geeft vaak het beste eindresultaat. De verf droogt dan ook het beste op bij temperaturen tussen de 10 en 25 graden. Het zonlicht geeft bovendien ook een ander soort kwaliteit op het schilderwerk. Schilder dan ook niet terwijl de volle zon schijnt, maar probeer achter de zon aan te schilderen. Hierdoor warmt de verf niet op. Ook is het verstandig om niet te schilderen bij een hoge luchtvochtigheid. Hierdoor kan er vocht tussen de verflagen komen, wat zorgt voor een slechte kwaliteit van het schilderwerk.

Na het schilderen

Zodra het schilderwerk af is, is het belangrijk om rekening te houden met de natte muren. Haal dan ook direct de afplaktape eraf terwijl de verf nog nat is. Een andere tip is om niet de muren te overschilderen als de verf van de vorige laag nog niet gedroogd is. Anders kan dit een risico geven op kleurverschillen. Wanneer er per ongeluk geknoeid is op plekken waar de verf niet hoort te komen, bijvoorbeeld het plafond, is het verstandig om de verf direct te verwijderen met een natte spons. Doe dit wél terwijl de verf nog nat is!

Zoek je nog een schilder in Amersfoort voor je toekomstige klussen? Henk van den Brand is dan een goede partij. 

 

https://henkvandenbrand.nl/schilder-amersfoort/