Woon Tik
Image default
Verlichting

Haal het maximale uit jouw tuin met de volgende verlichtende tips!

Hoewel het momenteel nog redelijk fris is, is het al snel tijd om weer aan de slag te gaan in de tuin. De lente komt namelijk snel dichterbij, waardoor de verwarming binnenkort wordt omgeruild voor de buitenlucht. En wellicht valt het je nu al op, maar de kans is aanwezig dat de tuin niet optimaal verlicht is.

En hier willen we je graag bij helpen, want er gaat niets boven een goed verlichte tuin! De volgende tips willen we graag op weg helpen met verschillende opties omtrent tuinverlichting. Zo kun je dadelijk volop aan de slag met de perfecte tuinverlichting!

Verschillende verlichting voor elke situatie

Als je aan de slag gaat binnen de tuin, is het natuurlijk goed om inzicht te hebben over de grote diversiteit aan verlichting die je voor de tuin kunt vinden. Goede buitenverlichtingis immers snel gevonden, zolang je maar weet welke vorm je waarvoor kunt gebruiken. Denk hierbij aan bijvoorbeeld tuinspots, stralers, inbouwspots voor de veranda of lampen voor aan de muur.

Uiteraard is het belangrijk dat je ook rekening houdt met de bouw van een specifieke lamp, want je wilt natuurlijk wel lang van het licht kunnen genieten. Daarom is het goed om te kijken naar de positie waar deze geplaatst wordt. Zo zou een wandlamp die direct in de regen staat voorzien moeten zijn van een beschermende coating, gekenmerkt door een IP waarde van IP65.

De schutting of muur mag ook niet ontbreken in jouw lichtplan

Als je over een tuin beschikt, is de kans natuurlijk groot dat de tuin ook wordt omheind. En laat dit nou net de perfecte manier zijn om jouw tuin van fijne verlichting te zien. Hiervoor zijn verschillende opties die elk hun eigen functie vervullen. Zo kun je kiezen voor wandlampen, welke je op verschillende manieren kunt gebruiken. Denk hierbij aan grotere, sterke wandlampen die jouw tuin goed verlichten, of lampen die juist bedoeld zijn als sfeerverlichting. En als het aankomt op sfeer, kun je natuurlijk ook gebruik maken van mooie en vrolijke prikkabels.

Daarnaast kun je ook kiezen voor zogeheten slimme verlichting. Deze losse lichtbronnen kun je gemakkelijk verwerken in nieuwe of bestaande armaturen, geven genoeg licht en zijn voorzien van leuke extra’s. Denk bijvoorbeeld aan een mooi kleurtje voor jouw schutting, automatische activatie wanneer het donker wordt of lampen die je op afstand kunt dimmen. Ideaal nu het buiten een stuk kouder is, maar het wel prettig is om een tuin met een beetje licht te hebben!

Maak gebruik van de juiste verlichting om het pad goed te verlichten

Natuurlijk is het ook belangrijk om het tuinpad goed te belichten, zodat je ook in de donkere uurtjes gemakkelijk de weg naar huis kunt vinden. Ook hier zijn verschillende opties mogelijk, zoals tuinspots. Deze spots zijn tevens gemakkelijk te richten, dus je kunt gemakkelijk een flinke bak licht over jouw tegels laten gaan.

Daarnaast kun je ook genieten van iets subtielere verlichting in de vorm van grondspots. Deze spots zijn een stuk compacter in vergelijking met standaard tuinspots, en zijn tevens een stuk minder agressief. Hierdoor kun je jouw pad op een subtiele manier verlichten, zonder dat je het risico loopt dat de tuin overbelicht richt.