Woon Tik
Image default
Verwarming

Finovens als natuurlijke warmtebron

Vooral de laatste jaren zijn we bewust geworden dat we voorzichtig om moeten gaan met de natuur. Door de vuile stoffen die we allemaal uitstoten is de natuur aan het veranderen. De aarde is aan het opwarmen met alle gevolgen die daarbij horen. Wanneer we er niet snel allemaal wat aan doen, zullen er catastrofale gevolgen ontstaan. Het ijs zal aan de Zuid- en Noorpool smelten, waardoor de zeespiegel hoger wordt en ook door de temperatuursveranderingen zullen de stormen en dergelijke steeds heftiger worden. Daarom zijn we bij het bouwen ook op eco-bouwmaterialen overgegaan. We gebruiken betere bouwproducten die minder schadelijk voor de natuur zijn. Bij het eco-bouwen hoort ook de verwarming die we in huis gebruiken.

De finoven als natuurlijke warmtebron

Finovens creëren op een natuurlijke manier veel warmte in huis. Finovens zijn accumulerende kachels waarmee we hout kunnen stoken. Wanneer de woning goed geïsoleerd is, is een finoven vaak voldoende om de woning te verwarmen. Finovens hebben een bijzonder hoog rendement. Finovens kunnen als hoofd- en bijverwarming worden gebruikt. Door 2 uur te stoken van onbehandeld hout heeft u minimaal 24 uur warmte. Het is een massieve kachel die meestal gebouwd is uit leemsteen en soms uit speksteen. Vooral in lage- energiewoningen dienen ze als hoofdverwarming.

De werking van de Tigchel finoven

Een Tigchel finoven hanteert het tegenstroom-principe. De hete gassen die bij het stoken van het hout vrijkomen, worden door de hele kachel geleidt. Omdat de kachel is opgebouwd uit een stenen massa wordt daar de warmte in opgeslagen. De vuurvaste stenen stralen gedurende een langere periode warmte uit. Van de verbrandingswarmte wordt ongeveer 98% in de accumulerende kachel opgeslagen. Slechts 8% van de warmte verdwijnt door de schoorsteen. Er zal in totaal 95% van de opgeslagen warmte beschikbaar blijven voor het verwarmen van de ruimte. Finovens behoren als product bij het eco-bouwen.

https://www.ecobouwen.nl/