Woon Tik
Image default
Werken studeren en hobby

Wat voor werk wordt er gedaan in de installatietechniek?

Mensen die werken in de installatietechniek, zijn verantwoordelijk voor het in elkaar zetten van apparatuur en leidingen. Je kunt aan verschillende projecten werken en een breed scala aan tools gebruiken. Het werk is afhankelijk van je werkgever. Installatiewerkzaamheden kunnen zeer gevarieerd zijn. Alle installatie-medewerkers hebben veel vaardigheden en sterke punten, ongeacht hun specialiteit, zoals het installeren van apparatuur. Je zult elektrisch gereedschap zoals boren en handgereedschap zoals sleutels gebruiken. Ook werk je met materialen als hout of glas. Je werkt daarnaast samen met andere medewerkers om projecten te voltooien.

Ben jij geschikt voor deze baan?

Het helpt om te weten hoe je dagelijkse taken eruit kunnen zien als je een carrière in de installatietechniek overweegt. Installatietechnici zijn verantwoordelijk voor alles. Ze installeren ook software op het apparaat van een klant. Ze helpen verder bij het aansluiten en configureren van printers en andere apparaten op hun netwerk. Het helpt als je enige ervaring hebt, ook al zijn er veel instapmogelijkheden binnen de installatietechniek. Er zijn tal van doorgroeimogelijkheden binnen het veld, wat het nuttig maakt voor loopbaangroei. Sommige medewerkers zijn begonnen als technici op instapniveau voordat ze later doorgroeien naar managementfuncties.

Wat kun je verwachten op je werk?

Het eerste jaar van een baan kan intimiderend zijn, maar er zijn een aantal dingen die je kunt verwachten van de eerste 12 maanden van je carrière in de installatietechniek. Dit geldt vooral als je weinig tot geen ervaring hebt in de branche. Je werkt aan verschillende projecten. Waarschijnlijk maak je ook kennis met meerdere soorten technische producten en systemen. Je werkt op verschillende locaties. De directie zal je waarschijnlijk kennis laten maken met de ins en outs van de installatietechniek door je naar verschillende opdrachten te sturen. Je werkt met veel verschillende mensen. Er zijn veel professionals met wie je zult samenwerken tijdens het werken aan je projecten. Je leert elke dag iets nieuws. Elke dag brengt unieke uitdagingen die nieuwe vaardigheden of kennis vereisen en het is aan jou om het te leren. Je wordt elke dag uitgedaagd en dat is oké. Verwacht dagen vol deadlines en projecten. Weet dat elk project je zal helpen je voor te bereiden op de volgende stap in je carrière op het gebied van installatietechniek. Je leert over de producten en diensten van het bedrijf en over het bedrijfsmodel/de structuur.