Woon Tik
Image default
Woning en Tuin

Goed voorbereid de keuken verbouwen met een container bouwafval

Een verbouwing van bijvoorbeeld de keuken kan een hoop stress opleveren. Niet alleen moet je zorgen dat je het hele traject van het begin tot het einde in goede banen leidt. Je komt ook met een hoop afval te zitten dat veel plaats inneemt en dat op enig moment ook afgevoerd zal moeten worden. Je bespaart jezelf een hoop zorgen  als je bij het begin van de verbouwing al een container bouwafval huurt. Wat de voordelen daarvan zijn en waar je rekening mee moet houden, lees je hier.

Wat kun je allemaal kwijt in een container bouwafval?

Voordat je de container huurt, is het natuurlijk belangrijk om te kijken naar het soort afval dat je hebt tijdens de verbouwing. Want niet ieder afval is ook echt bouwafval. Maar als je zaken als grofvuil, kunststof en plastic hebt, dan kun je het gerust in de container met bouwafval gooien.  Ook beton, stenen en hout mag erin. Maar bielzen vallen niet onder bouwafval. Wil je tijdens de verbouwing van je keuken ook je oude keukenapparatuur met de container bouwafval laten afvoeren, dan betaal je per apparaat een toeslag. Dakleer, matrassen en verf mag je ook niet in de container bouwafval gooien. Let goed op wat er allemaal wel en niet in kan, want hier gelden strikte regels voor.

Het gemak van een container bouwafval

Het voordeel van het huren van een container bouwafval is dat je er eigenlijk geen omkijken naar hebt. De container bouwafval wordt op de afgesproken dag geleverd en uiteraard ook weer opgehaald als je hem niet meer nodig hebt. Maak voordat je aan de verbouwing begint een inschatting van de hoeveelheid afval die je zult hebben. De containers bouwafval zijn in verschillende groottes te huren. Dat kan bijvoorbeeld al vanaf een inhoud van 4m³. Blijkt de container bouwafval die je hebt laten komen toch sneller gevuld te zijn dan je had gedacht dan is dat geen probleem. Tussentijds kun je de container laten legen zodat je deze weer opnieuw kunt vullen. Ondertussen kun je gewoon door met je verbouwing. 

Waar moet je aan denken bij het huren van een container bouwafval?

De kans is groot dat de container bouwafval niet in je eigen tuin kan staan en dat je deze dus op de openbare weg moet zetten tijdens de verbouwingswerkzaamheden. Voor veel gemeentes is dat geen probleem. Je moet het wel even melden. In sommige gemeentes zijn de regels echter wat strenger. In dat geval moet je een ontheffing of een vergunning aanvragen om de container bijvoorbeeld op de parkeervakken voor je woning te kunnen plaatsen. Vraag voordat je de container huurt bij de gemeente na wat de regels zijn en wacht daar niet te lang mee. Het kan een paar weken duren voordat de aanvraag tot een vergunning is behandeld en afgerond. 

Een bouwafvalcontainer vul je niet zomaar

Heb je de formele zaken goed geregeld dan zijn er ook nog wat aandachtspunten voor als de container voor de deur staat. Om deze zo efficiënt mogelijk te vullen, mag het afval niet meer dan 20 centimeter boven de rand uitkomen. Maak het afval bovendien zo klein mogelijk zodat het ook niet aan de achterkant van de container uitsteekt. Op deze manier kan jouw bouwafval veilig in een container afgevoerd worden.