Woon Tik
Image default
Woning en Tuin

Waarom zijn sierhekken zo populair?

Sierhekken. Menig tuinliefhebber vindt het mooi. Veel tuinliefhebbers kiezen uiteindelijk ook voor een sierhekwerk in hun tuin. Maar wat is nu precies de aantrekkingskracht van een sierhekwerk? En waarom kiezen zoveel mensen voor een sierhekwerk in hun voor- of achtertuin? WIj zochten het voor je uit.

Sierhekwerken: de kroon op je tuin

De naam zegt het eigenlijk al: een sierhekwerk is ontworpen om een sierlijk uiterlijk aan je tuin te geven. In tegenstelling tot moderne en vaak minimalistische poorten is een sierhekwerk juist overdadig, met krullen of bogen. En ook sierelementen zoals cirkels, ruitjes of andere decoratieve vormen worden toegevoegd aan de hekken. Ook aan de uiteinden van ieder hek kunnen extra decoratieve elementen zijn toegevoegd. Denk aan ronde bollen op de spijlen, of dennenappels van staal, om het geheel een chique uiterlijk te geven. Deze hekken worden daarom vaak als de kroon op je tuin gezien, omdat ze net dat beetje extra ‘sjeu’ geven aan jouw voor- of achtertuin. Niet zo gek dus dat veel mensen dit prachtige hekwerken vinden.

Van hagelschot naar sierhekwerk

Oorspronkelijk werden hekken, en tegenwoordig overigens nog steeds, geplaatst om ongewenste indringers buiten de deur te houden. Een hek werd geplaatst om het leefgebied van iemand te markeren en ‘trespassing’, zoals de Amerikanen dat zo mooi zeggen, was verboden. Deed een indringer dit toch, dan kon diegene op een schot hagel in zijn achterste rekenen of in ieder geval op een welgemikte schoen naar zijn hoofd. Tegenwoordig worden hekken voornamelijk vanwege hun signaalfunctie geplaatst en onoplettende voetgangers hoeven allang niet meer op een schot hagel te rekenen als ze per ongeluk op iemand erf lopen. Toch is de functie van een hekwerk over de jaren heen niet veel veranderd. Naast dat het zorgt voor extra veiligheid rondom iemands woning markeert het iemands erf. Daarnaast zorgt het dat huisdieren op je erf blijven en niet zomaar kunnen ontsnappen. Evenals kinderen overigens. 

Wat maakt een sierhekwerk nou zo aantrekkelijk?

Hoewel een sierhekwerk over de jaren heen dus niet zo veel veranderd is in functie, is het vandaag de dag nog steeds een populaire optie om je tuin mee af te bakenen. Dit komt doordat het een bepaalde uitstraling aan je tuin geeft. Een sierhekwerk staat nu eenmaal een stuk fraaier dan een paar paaltjes die in de grond zijn geslagen met wat prikkeldraad eromheen. En het oogt ook een stuk uitnodigender. Daarnaast zijn er tegenwoordig zoveel varianten van te verkrijgen dat een sierhekwerk helemaal afgestemd kan worden op jouw persoonlijke smaak. Hierdoor wordt je sierhekwerk als het ware een verlengstuk van je tuin en daarmee indirect ook van jouw stijl. Wil je het helemaal goed doen, dan kun je een sierhekwerk zelfs volledig op maat laten maken, zodat het precies past bij de afmetingen van jouw tuin. Zo hoef je dus niet meer met planten of andere afrastering aan de slag om het hekwerk volledig te laten aansluiten op jouw woning. Handig toch?

 

Ben jij nou ook helemaal weg van sierhekwerk en wil je kunnen zien wat er allemaal te krijgen is? Ga dan eens langs bij een gespecialiseerde partij als HekkenPoorten in Oosteind. Hier kun je sierhekken in het echt bekijken en kun je ook meteen jouw bestelling plaatsen in de showroom of online.

 

https://hekkenpoorten.nl/poorten/