Woon Tik
Image default
Woning en Tuin

Waarom zonnepanelen op de boerderij

Het Nederlandse platteland heeft een nieuw kleuren palet. Naast het groen van de natuur en het bruin van de nog niet begroeide akkers is er nu ook blauw, de kleur van vooruitgang. Dit omdat op de duurzame boerderij het zonnepaneel niet langer weg te denken is. Waar de discussie over klimaat en de rol van de mens daarin zich inmiddels goed onder de bevolking heeft verspreid, heeft de zonnepanelen agrarische sector een nieuwe betekenis gegeven. Naast voedsel en dierlijke producten produceert menig boer nu namelijk ook nog elektriciteit. Het is moeilijk de boeren ongelijk te geven, aangezien er goede redenen zijn voor het nemen van zonnepanelen op je boerderij.

Belangrijke reden is dat het goed gebruik is van anders onbenutte ruimte. De grote hoeveelheid lege oppervlakte op daken blijft toch leeg en met zonnepanelen wordt er tenminste stroom mee opgewekt. Door zelf energie op te wekken bespaart een boer niet alleen in zijn stroomkosten, maar kan hij zelfs nog wat geld verdienen. Stroom die het bedrijf zelf niet gebruikt wordt aan het net geleverd en daar kan je geld voor krijgen. Hoewel hier bij een enkel huishouden geen winst maar slechts besparing mee kan worden verkregen, kan er met de hoeveelheid panelen die de boer op zijn dak kan leggen ook verdiend worden.

Verder is het erg aantrekkelijk gemaakt door de overheid om zonnepanelen aan te schaffen voor boerderijen. Er zijn tegenwoordig allerlei subsidies aan te vragen voor het plaatsen van zonnepanelen, waardoor de kosten grotendeels gedekt zullen worden van een investering die op de lange termijn geld op zal leveren voor de boer. Dit soort projecten kunnen bijdragen aan de strijd tegen klimaatverandering en de opwarming van de aarde en het is dus in het algemeen belang van de bevolking dat dit soort projecten gesteund worden door de overheid.

 

http://www.wves.nl