Ben jij voornemens om te gaan verhuizen, dan is de kans vrij groot dat je dit doet omdat je groter wilt gaan wonen. Helemaal wanneer je al enkele jaren in je huidige woning woont, is de kans vrij groot dat je een flink deel van de hypotheek hebt afgelost en ook de waarde van de woning is gestegen. Het is dan dus ook niet zo heel vreemd dat je een flinke overwaarde op je huis hebt. Deze overwaarde wil je dan natuurlijk het liefst gebruiken voor het kopen van een nieuwe woning. Toch kan het zo zijn dat je je oude woning nog niet hebt verkocht, terwijl je de nieuwe woning al wel hebt gekocht. Dan is het wel zo fijn dat je op de één of andere manier toch kunt beschikken over je overwaarde. Om dit te kunnen realiseren, is de overbruggingshypotheek in het leven geroepen. Hoe dit precies werkt en wat het is, vertellen we je in dit artikel.
Wat is een overbruggingshypotheek?
Een overbruggingshypotheek is een hypotheek die je afsluit om de overwaarde van je huis mee te kunnen dekken. Dit is een hypotheek die overigens aflossingsvrij is en direct wordt terugbetaald op het moment dat je oude woning daadwerkelijk is verkocht. Wel is het goed te weten dat deze overbruggingshypotheek door de bank wordt gezien als eigen geld. Waardoor je een hogere hypotheek kunt aanvragen voor een andere woning. Daarbij komt ook dat je niet te maken hebt met eventuele boetes omdat je deze overbruggingshypotheek direct aflost wanneer je de beschikking hebt over de overwaarde van je huis. Alles bij elkaar is dit dus de perfecte manier om direct te kunnen beschikken over het geld dat eigenlijk zolang je huis nog niet is verkocht, vast zit.
Hoe werkt een overbruggingshypotheek?Je hebt een nieuwe woning gekocht, maar daarvoor heb je wel de overwaarde van je oude woning voor nodig. Hoe vervelend het ook is, komt het regelmatig voor dat de oude woning nog niet is verkocht of in de afrondende fase zit. Om er dan toch voor te kunnen zorgen dat je kunt beschikken over je overwaarde, is een overbruggingshypotheek noodzakelijk. Dit is als het ware een voorschot op je overwaarde, zodat je je nieuwe huis al wel vast kunt kopen. De hoogte van dit bedrag wordt bepaald door de hoogte van je hypotheek en de waarde van je woning. Je kunt je dus wel voorstellen dat dit bedrag flink kan oplopen naarmate je een tijd in je huis hebt gewoond. Niet voor niets is het dan ook voor veel mensen essentieel om mee te kunnen nemen, omdat ze simpelweg het nieuwe huis anders niet kunnen financieren.
Hoe weet ik mijn maximale overbruggingshypotheek?Het is natuurlijk wel handig om te weten hoe hoog je maximale overbruggingshypotheek is. Dit kunt je relatief eenvoudig berekenen en mag maximaal 90% van de taxatiewaarde zijn minus je huidige hypotheekschuld. Dat wil dus zeggen dat wanneer je huis 3000.000 euro waard is en de hypotheek wat er nog op rust 250.000 euro is, je een overwaarde hebt van 50.000 euro. 90% van deze 50.000 euro, is dus 20.000 euro wat je maximaal kunt opnemen als overbruggingshypotheek. Je kunt dus niet je volledige overwaarde middels deze vorm financieren, waardoor het dus noodzakelijk kan zijn om eerst je woning te verkopen, voordat je de financiering voor je nieuwe woning helemaal rond kunt krijgen.
Zijn er extra kosten aan verbonden?Wanneer je een overbruggingshypotheek afsluit, dan geldt hier natuurlijk net als bij een normale hypotheek ook een rente. De hoogte van deze rente is afhankelijk van je bank, maar ligt vaak wel een stuk hoger dan de rente bij een normale hypotheek. Gelukkig heb je als voordeel dat je deze hypotheek vaak maar voor een korte periode nodig hebt en het bedrag veel lager is dan een normale hypotheek. De kosten die je hiervoor dus maakt zijn dus relatief laag en bijna te verwaarlozen. Het voordeel wat je hebt, is dat je de overwaarde kunt gebruiken voor je nieuwe woning, waardoor de kosten hier lager uitvallen en dus de kosten voor een overbruggingshypotheek nagenoeg kunt verwaarlozen. Dus heb jij een flinke overwaarde, dan zijn er dus wel degelijk mogelijkheden om voordat je je oude woning hebt verkocht, een deel mee te kunnen nemen in de vorm van een overbruggingshypotheek om je nieuwe woning mee te kunnen financieren.
|