Woon Tik
Image default
Woningen

Dit is hoe je weet dat jouw schoorsteen een schoonmaakbeurt nodig heeft

Het is heel belangrijk om de schoorsteen goed schoon te houden. Hiermee voorkom je namelijk dat er brand uitbreekt in het rookkanaal. Of dat er schadelijke stoffen vrijkomen waar door je koolmonoxidevergiftiging op kunt lopen. Maar hoe weet je precies wanneer jouw schoorsteen een flinke schoonmaakbeurt nodig heeft? Wij zetten de belangrijkste kenmerken hier voor je op een rijtje. Wil je zeker zijn van een regelmatige onderhoudsbeurt van een professionele schoorsteenveger? Kijk dan eens naar de speciale verzekeringen voor woondiensten.

1. Er komt donkere rook uit de schoorsteen

De schoorsteen moet gemiddeld eenmaal per jaar worden gereinigd. Wordt het schoorsteen vegen te lang uitgesteld of zelfs helemaal verzuimd, dan zal het roet en vuil zich ophopen in het rookkanaal. Wanneer je de schoorsteen dan gebruikt zal de rook die uit de schoorsteen komt donkerder dan normaal kleuren. Dit komt omdat het opgehoopte vuil en losse roetdeeltjes meekomen met de rook. Dit is erg slecht voor het milieu, dus grijp snel in bij donkere rook.

2. De rook trekt niet goed weg

Een vieze schoorsteen is niet alleen slecht voor het milieu, maar ook voor je gezondheid. Wanneer je merkt dat de rook niet goed wegtrekt door het rookkanaal is dit een teken dat de schoorsteen waarschijnlijk toe is aan een schoonmaakbeurt. Komt de rook echt in de kamer terecht? Zet dan snel een raampje open en wacht tot het vuur uit is. Controleer de schoorsteen daarna en maak hem schoon indien nodig.

3. Er komt veel roet uit het rookkanaal

Tijdens het branden van hout komen er stoffen vrij zoals roet en vuil die op kunnen hopen in het rookkanaal. Deze deeltjes kunnen uiteindelijk ook terecht komen in de kachel of open haard. Zie je meer roet dan normaal onder het rookkanaal uitkomen? Dan kan dit een indicatie zijn dat de schoorsteen gereinigd moet worden. Na het schoonmaken van de schoorsteen kun je het losse roet gemakkelijk uit de haard weghalen, met stoffer en blik of met een stofzuiger.

4. De koolmonoxidemelder gaat af

Een belangrijk teken dat de schoorsteen niet optimaal werkt is wanneer de koolmonoxidemelder afgaat. Tijdens het verbrandingsproces komen er schadelijke stoffen vrij in de lucht. Is het rookkanaal van de schoorsteen niet goed schoon, dan kunnen deze stoffen in jouw woning vrijkomen. In het ergste geval kun je hierdoor een levensgevaarlijke koolmonoxidevergiftiging oplopen. Een koolmonoxidemelder geeft je op tijd melding wanneer er slechts een laag percentage koolmonoxide waargenomen wordt. Op die manier heb je nog voldoende tijd om de schoorsteen eens flink te vegen.