Woon Tik
Image default
Woningen

Dit zijn de voordelen van een lichtstraat voor je huis

Wat is een lichtstraat?

Je hebt ramen in alle vormen, groottes en diktes en op elke plek die je maar kunt verzinnen. Tegenwoordig heb je zelfs beloopbare glazen bruggen. De mogelijkheden met glas zijn de laatste paar decennia flink toegenomen en zo hebben we nu ook de lichtstraat. Dat is een raamwerk in het plafond dat op zowel een plat dak als een schuin dak geïnstalleerd kan worden. Zeker in het noorden van Europa, waar het vrij donker kan zijn, is de lichtstraat erg populair. Dit zijn de voordelen van een lichtstraat voor je huis.

Je hebt meer lichtinval

In het noorden van Europa en dus ook in Nederland is de zon niet altijd even aanwezig en kan het lange tijd van het jaar vrij donker zijn. Dan moet je ervoor zorgen dat je zoveel mogelijk van het daglicht je woning in kan krijgen en daar is een lichtstraat perfect voor. Normaliter krijg je namelijk alleen lichtinval van de zijkant via gewone ramen, maar nu ook van bovenaf met een glasdiscount lichtstraat. Dit zorgt ervoor dat je woning veel lichter wordt en daardoor ook groter lijkt.

Het geeft je woning een moderne uitstraling

Naast het feit dat een lichtstraat meer lichtinval geeft krijgt je woning er ook een modernere uitstraling door. Een gewoon plafond, met hooguit een lamp, is niet zo heel bijzonder, maar als er een heel raam zit zal dat echt wel opvallen. Het maakt niet uit of het een lichtstraat plat dak of schuin dak is, het is een enorme eyecatcher in je huis. Je kan het ook perfect aanpassen aan de stijl van je huis, maar de verbeterde lichtinval en de uitstraling van de lichtstraat zorgt er toch voor dat je woning een moderne uitstraling krijgt.

Je kan ze in elke vorm, grootte en dikte krijgen

Een groot voordeel van lichtstraten is dat je ze in elke vorm, grootte en dikte kan krijgen. Hierdoor maakt het niet zo heel veel uit waar je woont en kan je ook als je maar weinig ruimte hebt in principe een lichtstraat nemen. Zelfs als het enige stuk dak dat je hebt je dakterras is, kun je nog een lichtstraat nemen. Daar biedt beloopbaar glas namelijk uitkomst voor en als dat kan, kan eigenlijk alles wel qua lichtstraten.

Ze isoleren tegenwoordig net zo goed als een gewoon dak

Slechte isolatie is zeker een probleem in veel huizen, maar het hoeft helemaal niet zo te zijn dat je meer warmte en energie verliest door een lichtstraat te nemen. Tegenwoordig is het betere dubbele glas echter al zo ver dat energieverlies minimaal is. Het is in dat geval wel een flinke investering, maar je dak behoudt dezelfde kwaliteit en laat nu licht door. Ik zou zeggen: Neem een lichtstraat!