Woon Tik
Image default
Woningen

Pellets of hout, wat is de betere keuze?

 

Hout en pallets hebben een aantal sterke overeenkomsten, maar er zijn ook een aantal enorme verschillen. Een houtkachel verwarmt een ruimte als gevolg van houtblokken die erin verbrand worden. Wanneer je de verbrandingskamer zo snel mogelijk heet wil krijgen, is bij een houtkachel luchttoevoer nodigen om goed te kunnen branden. Vaak worden er veel vragen gesteld over de verschillen tussen houtkachels en pellet kachels. En wat beter? Je huis verwarmen door middel van hout of pallets?

De verschillen

In principe is de palletkachel de moderne variant van de houtkachel met een palletkachel kun je meerdere kamers in één keer verwarmen. Bij meerdere kamers is het kanalisatie. In de palletkachel worden cilindervormige houtkorrels verbrand. Dat is een vrij groot verschil ten opzichte van de houtkachel, omdat een pellet kachel op stroom werkt. Er is een veel modernere techniek aanwezig In de binnenkant die ervoor zorgt dat je alleen maar de goede temperatuur hoeft in te stellen. Daarna worden de houtpellets vanuit de voorraadkamer telkens aangevuld opnieuw gedoseerd en daarna verbrand.

De grote nadelen van hout

Zowel bij hout als bij pallets is het zo dat er uitstoot ontstaat, maar de uitstoot door middel van pallets bevat minder schadelijke stoffen dan gewoon hout. Daarnaast kan het verbranden van houtblokken rook veroorzaken, met name als het windstil is. Dan kan het blijven hangen. Dit kan zorgen voor overlast en daarnaast ontstaan er tijdens de verbranding van hout schadelijke stoffen, zoals bijvoorbeeld fijnstof en dit kan de luchtkwaliteit binnenshuis verslechteren. Ook is het zo dat het over het algemeen een houtkachel meer werk vergt. Hierbij kun je denken aan stapelen, drogen, hout klieven, enzovoorts. Daarnaast moet je een houtkachel ook regelmatig onderhouden.

Waarom pellets de betere optie zijn

Ten opzichte van een houtkachel heeft een pellet kachel ook een zeer hoog rendement. Houtpellets worden gemaakt van compleet zuiver houtafval. Dit zorgt voor maximale warmte. Daarnaast is de verbranding ook echt schoon. Houtpellets zijn ook veel makkelijker in gebruik te nemen nadat de gewenste temperatuur is ingesteld, zal de ontsteking en het aanvullen van de pallets automatisch volgen. Soms is het zelfs zo dat het mogelijk is om de kachel op afstand te bedienen. Daarnaast is het ook zo dat wanneer je hout gebruikt er regelmatig hout bijgehaald moet worden. Als je gebruik maakt van pallets, dan hoef je de voorraadkamer slechts één keer per dag te vullen. Het onderhoud van het gebruik van houtpellets wordt soms wel eens onderschat. Zo moet de verbrandingskamer bijvoorbeeld worden gestofzuigd. Als je meer wilt weten over hoe een pelletkachel werkt kun je op de hyperlink drukken.