Woon Tik
Image default
Woningen

Schimmel in de slaapkamer? Zo kan je het verwijderen!

Heb jij problemen met schimmel in de slaapkamer? Dan is het aan te raden om zo snel mogelijk aan de slag te gaan met deze schimmel verwijderen! Het is namelijk erg ongezond om in een schimmelige kamer te slapen. Maar hoe weet je nu of je last hebt van dit probleem en wat kun je er tegen doen?

Waardoor ontstaat schimmel in je slaapkamer?

Schimmels kunnen op verschillende plekken in huis ontstaan door een te hoog vochtgehalte in jouw woning. Het is dan ook niet vreemd dat je vaak als eerste in je badkamer last krijgt van dit probleem. Maar ook slaapkamers zijn bij schimmels geliefd. Dit zijn immers vaak wat kleinere ruimtes, waar je een lange tijd achter elkaar in doorbrengt. Terwijl je slaapt, ontstaat er een vochtige lucht, door je adem en doordat je zweet. Als dit vocht niet weg kan, omdat je niet ventileert, dan kunnen er uiteindelijk schimmels ontstaan.

Andere oorzaken

Slecht ventileren kan dus een oorzaak zijn van het ontstaan van schimmel in je slaapkamer, maar er zijn meer oorzaken aan te wijzen. Zo kun je last hebben van lekkage, zonder dat je dit zelf ziet. Vocht trekt dan door de muren je woonruimtes binnen. Ook kan het zijn dat je woning op een plek staat waar veel vocht in de grond zit. Dit kan via fundering, vloer en muren omhoog trekken en zo ook voor problemen gaan zorgen.

Hoe herken je een schimmelprobleem?

Belangrijk om te weten, is dat er verschillende soorten schimmels bestaan. Zwarte schimmel zie je vaak snel genoeg, het valt op als dit op je muren ontstaat. Witte varianten zie je minder snel, omdat je muren vaak ook wit zijn. Maar in beide gevallen kun je vertrouwen op je neus. Een ruimte met schimmels ruikt vaak muf. Ontdek jij ergens in huis een muffe geur, dan is het dus raadzaam om op zoek te gaan naar schimmelplekken. Vergeet daarbij vooral niet om achter kasten en andere meubels te kijken. Juist daar blijft vaak vocht zitten en krijg je dus te maken met schimmelplekken.

Voorkomen is beter dan genezen

Schimmel verwijderen is zeker mogelijk, maar voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen. Ventileer dus goed, vooral in je badkamer en slaapkamer. Hang je was zoveel mogelijk buiten op of zet tijdens het drogen een raam open. Pak lekkages, grondvocht en doorslaand vocht aan of laat dit door een professional doen. Toch schimmel in de slaapkamer of op een andere plek? Er zijn verschillende schoonmaakmiddelen die je kunt gebruiken. Bescherm jezelf daarbij wel altijd goed! Of laat het door een professional doen, dan weet je zeker dat alles goed schoon wordt en je weer een gezonde woonomgeving hebt!