Woon Tik
Image default
Woontrends

Waarop letten bij het kopen van huisnummers?

Dit moet je weten als je een huisnummer koopt

Een huisnummer is voor ieder huis maar ook voor vele andere gebouwen verplicht om te hebben. Als je een nieuw huis gaat bouwen, krijg je nadat je de omgevingsvergunning hebt aangevraagd, een huisnummer toegewezen van de gemeente. Als je een bestaand huis of appartement hebt gekocht, heeft dat pand uiteraard al een huisnummer.
Naast de verplichting om een huisnummer op de voorgevel van je woning te hebben, kun je een huisnummerplaatje ook als een stijlvol accessoire voor je woning zien. Er zijn namelijk prachtige huisnummers te koop in diverse stijlen. Voordat je zo een chique huisnummer gaat kopen, zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden!

Dit zijn de regels

Er zijn een aantal regels voor huisnummers waar je je aan moet houden. Zo moet het huisnummerbord naast je voordeur bevestigd worden. Het bord moet daarnaast minimaal 12 x 12 centimeter groot zijn en de cijfers moeten tenminste een hoogte hebben van 88 millimeter en een breedte van minimaal 60 millimeter. De kleur van de achtergrond moet zichtbaar afwijkend zijn van de cijfers, zodat ze voor iedereen goed te lezen zijn.

Laat je huisnummer opvallen

Je huisnummer moet goed zichtbaar zijn voor iedereen. Niet alleen voor de postbode, de pakketbezorger of vrienden die bij je op bezoek komen, maar ook voor alle hulpdiensten die als er een noodsituatie is, je huis snel moeten kunnen vinden.
Je moet daarom zowel overdag als ’s nachts makkelijk kunnen lezen wat het nummer van de woning is. De juiste buitenverlichting laat als het donker is je huisnummer goed opvallen. Zorg ervoor dat je huisnummer een andere kleur heeft van de gevel van je woning. Let er daarnaast ook op dat er geen planten of bomen in de buurt zijn die ervoor zorgen dat je bordje minder goed te zien is.

De juiste stijl

Er zijn vele stijlen huisnummers te koop, van klassiek tot modern en van landelijk tot nostalgisch. Natuurlijk is het goed om te kijken naar wat je smaak is, maar probeer je eigen smaak ook te combineren met de stijl van je woning. Het geeft de voorgevel van je woning namelijk een chique impuls als je huisnummer past bij de uitstraling van het pand.
Bij een moderne woning passen losse cijfers die gemaakt zijn van bijvoorbeeld roestvrijstaal in een groot formaat heel goed, terwijl op een boerderij een landelijk bordje met daarop sierlijk geschreven cijfers een hele goede keuze is.

Duurzame materialen

Natuurlijk wil je dat je huisnummer lang mooi blijft en een hele tijd meegaat. Kies daarom voor duurzame materialen die goed bestand zijn tegen alle weersomstandigheden en die je eenvoudig kunt reinigen. Voor huisnummers wordt daarom vaak gekozen voor kunststof materialen maar ook voor roestvrijstaal of aluminium. De laatste jaren zijn huisnummerborden van natuursteen ook steeds populairder aan het worden.

Een naambordje

Je kunt alleen je huisnummer aan de gevel bevestigen, maar je kunt er ook voor kiezen om een plaat te kopen waarop ook de namen van de bewoners vermeld staan. Dat kunnen de voornamen van alle bewoners zijn, of alleen de achternaam. Mocht je een hond of kat hebben, dan kun je de naam van deze trouwe vriend ook op je naambord vermelden.