Woon Tik
Image default
Doe-het-zelf

Hoe houdt je dieren weg uit de tuin?

Hoe houd je dieren uit de tuin zonder omheining? De waarheid is dat zelfs als je een omheining hebt, het waarschijnlijk niet veel zal doen om dieren zoals katten, wasberen, ratten, muizen en vogels buiten te houden. Hier zijn enkele manieren om uw tuin huisdiervriendelijk te maken. 

Vind de oorzaak van het probleem

Vraag jezelf af waarom de dieren zo dol zijn op jouw tuin. Kijk of je iets verwijdert dat deze dieren weg zou kunnen houden. In werkelijkheid wil je waarschijnlijk de meeste van de tuinen en planten behouden. Houd in dit geval de tuin zo schoon mogelijk. Bewaar afval en compost veilig. Ruim gevallen fruit en zaden op en alle voor de hand liggende broedgebieden. In werkelijkheid kunnen sommige dieren deel uitmaken van je oogst en moet je misschien meer planten om dit te compenseren. 

Bedek de grond 

Veel dieren lopen niet graag op niet zo comfortabele oppervlakken. Je kunt de kale grond in jouw tuinbed afdekken met kleine materialen zoals kippengaas, korte en scherpe takken, dikke grond, eierschalen, oneffen rivierstenen en bamboestokken. 

Water

De meeste dieren houden niet van natte oppervlakken. Als je merkt dat de dieren een bepaald deel van de dag ongewenste gasten worden, zet dan de watergift voor die tijd uit. Je kunt ook in beweging geactiveerde sproeiers kijken, denk maar aan het gebrek aan water en hoe vaak ze uitschakelen. Als je ze in je tuin vangt, kun je ze gemakkelijk van een afstandje spuiten.

Gebruik vernietiging 

Beschermde constructies, zoals draadkoepels, zijn ideaal als je een bijzondere plant wilt beschermen. Op dezelfde manier kun je jouw eigen beschermende constructies maken met kippengaas en palen. Tuindoek kan ook goed van pas zijn als plantentent om de meeste planten die je wilt houden af ​​te dekken. Op https://onlineplantenshop.nl/ is er een breed aanbod van beschermende constructies te vinden!

Probeer een verhoogd tuinbed 

Als landdieren (zoals konijnen) of ongedierte (zoals slakken) een probleem vormen, kan het helpen om planten in een verhoogd tuinbed te plaatsen. Zo staan ​​je planten niet in de weg en wordt tuinieren op je rug en knieën makkelijker! 

Koop een kat 

De kat helpt eekhoorns, muizen, ratten, vogels en andere katten in de omgeving weg te houden. Nu zijn katten natuurlijk ook een echte toevoeging in het huis, waardoor je gelijk een stukje extra gezelschap hebt rondlopen. 

Welke geur drijft dieren weg uit de tuin? 

Veel dieren hebben een sterker reukvermogen dan wij en houden niet van bepaalde sterke geuren. Hier zijn slechts enkele van de meest voorkomende geuren:

  • Knoflook 

  • Calendula en Oost-Indische kers 

  • Citrus 

  • Koffiemeel 

  • Bloedmeel 

  • Pepermunt 

Een van de beste manieren om deze geuren te gebruiken, is door een zelfgemaakte spray te maken om dieren uit de tuin te houden. Dit is dan ook gemakkelijk te maken door de bovenstaande ingrediënten te gebruiken!

Helpt azijn bij dieren? 

Veel dieren zoals eekhoorns, wasberen, vossen, katten en konijnen houden niet van de geur van azijn. Azijn kan echter erg hard zijn in de tuin. Het kan alle planten en grassen beschadigen waarmee het in contact komt. Houd hier rekening mee als je besluit om verdunde azijn als afweermiddel te spuiten. Een andere manier om azijn te gebruiken, is door vodden in azijn te weken en ze vervolgens buiten rond de aangetaste plekken te hangen. Probeer deze methoden en kijk hoe ze werken. Je zult aangenaam verrast zijn!