Woon Tik
Image default
Doe-het-zelf

Hoe moet je een recht hek opmeten?

Ga je jouw tuin verbouwen en wil je een hek rondom jouw tuin plaatsen? Dan is het handig om te weten hoe je dit precies moet doen. Een hek opmeten voor jouw tuin hoeft namelijk helemaal niet lastig te zijn, als je maar weet waar je op moet letten.

Een recht hek opmeten; begin met de breedte

Wat je als eerste nodig hebt is een lang meetlint. We gaan er voor deze instructie even van uit dat je een recht hekwerk wilt opmeten. Bepaal als eerste de breedte van je hekwerk. Dit meet je door de buitenkant van de buitenste paal op te meten tot en met de buitenkant van de andere paal. Bestel je geen palen en wil je het hekwerk aan de muur bevestigen? Meet dan van muur tot muur. Ook als je meerdere rechte hekwerken wilt plaatsen kun je op deze manier jouw hek opmeten.

Bepaal vervolgens de hoogte

Meet vanaf de grond tot aan de bovenkant van de hekpunten. Normaliter hangen hekdelen altijd 5cm van de grond af. Deze 5cm haal je dus van de hoogte af. Je mag hekken in een achtertuin tot een hoogte van maximaal twee meter plaatsen. Alles wat hieronder zit qua hoogte mag natuurlijk ook. Hekken voorin de tuin mogen een maximale hoogte van één meter hebben. Wil je toch een hoger hek in je voortuin, dan zul je hiervoor toestemming moeten vragen bij jouw gemeente, in de vorm van een vergunning.

Kies jouw bevestigingsmethode

Kijk vervolgens naar welke bevestigingsmethode je wilt. Je kunt kiezen uit een paal in de grond of een aansluiting met de muur. Wil je hier meer advies over? Neem dan contact op met een specialist in hekwerken zoals HekkenPoorten. Zij kunnen jouw adviseren over welk soort bevestigingsmethode geschikt is voor jouw hekwerk, maar je kunt ook online om advies vragen.

Wil je een poort in jouw hekwerk plaatsen? Houd hier dan rekening mee

Wil je een poort laten aansluiten op jouw hekwerk? Dan is het vanzelfsprekend belangrijk dat je hier ook rekening mee houdt. Het is in dat geval belangrijk om zowel voor de poort als voor de aansluiting voldoende ruimte te reserveren. Een poort moet ook een draaibeweging kunnen maken, dus let altijd op de maximale hoek die de poort moet kunnen maken bij het bestellen.

https://hekkenpoorten.nl/