Woon Tik
Image default
Planten

Top vijf meest voorkomende bomen in Nederland

Ze lijken misschien best veel op elkaar, maar toch heeft Nederland een hele groot diversiteit in bomen. Er is veel bos en natuur in het land en je kunt de bomen dus overal wel vinden. Wellicht leuk om te weten welke er nu allemaal zijn. Hieronder vindt je de vijf meest voorkomende als je planten online wil kopen. Misschien herken je er wel een paar, nog zonder de naam te weten. 

 

  1. De Hulst

De Hulst is een loofboom en eigenlijk de enige groenblijvende loofboom die van nature voorkomt in dit land. Ze komen weliswaar meestal alleen voor als struik, maar ze kunnen ook uitgroeien tot boom en wel 100 jaar oud worden. De meeste mensen doen dit dan ook en daarom zie je vaak als boom. Een vrouwelijke hulst draagt rode of gele bessen vanaf oktober/november, en dat is leuk om te zien met kerst. 

 

  1. De Berk 

De Berk is een familie aan bomen en je ziet de bijna nooit alleen staan. Je hebt ook de Els en de Hazelaar. Deze zijn ook familie van de Berk. Dit is een prachtige boom met een witte bast. De boom kan erg goed tegen de kou, daarom zijn ze ook volop te vinden in onder andere de Scandinavische bossen. Je hebt de Berk in veel verschillende soorten. Daarom is het af en toe ook lastig om te herkennen of het nu een Berk is of niet. 

 

  1. De Els 

Je hebt bijna zo’n 30 verschillende type Elzen. Een zwarte Els is bijvoorbeeld te herkennen aan de soort van kleverige jonge twijgen. Daarnaast heb je ook grijze, witte en grauwe Elzen. Elzen kunnen goed tegen vochtige omgevingen en je ziet de daarom ook regelmatig staan langs de waterkant of op een moerassige grond. Elzenhout is zacht soort hout met een mooie nerf, waardoor het ook vaak gebruikt kan worden voor houtsnijwerk.

 

  1. De Beuk 

Dan heb je nog de beuk. Dit is een nogal statige boom. Je hebt deze vast wel eens gezien lang een lange weg. Beuken horen bij de erg hoge bomen, want ze groeien enorm. De schors van de Beuk is wel erg dun en kan niet zo goed tegen zonlicht. Bij te veel zon overleven ze het niet en vallen ze bij bosjes. Het hout wordt ook in het huis veel gebruikt,  omdat het geen splinters geeft. Daarom is het geschikt voor onder andere meubels, trappen en speelgoed. 

 

  1. De Es

Niet te verwarren met de Els heb je ook nog de Es. Dit is een boom die je het vaakst tegenkomt. Je ziet ze dan ook langs de wegen, in veel parken en houtwallen. Ze zijn te herkennen aan de rechte stammen en de trossen die tijdens de winter aan de bomen blijven hangen. Essenhout is nogal licht van kleur, taai en voornamelijk sterk. Doordat het zo een sterk soort hout is, wordt dus bijvoorbeeld ook gebruikt als steel voor een bijl of een schep. 

 

Zo zie je maar dat het hout van bomen voor veel verschillende dingen gebruikt kan worden. Buiten deze soorten zijn er nog een hoop die Nederland heeft, maar dat wordt dan wel een hele lange lijst. Je kunt er nog genoeg over vinden online en wellicht is het wel leuk om ze zelf eens op te zoeken. Dan zul je ze de volgende keer gewoon herkennen.