Woon Tik
Image default
Tuin inrichting

Alles over de draaipoort

Wil je jouw bedrijfsterrein of ruime tuin afgrenzen, dan plaats je een hekwerk. Plaats je een hekwerk, dan heb je ook een poort nodig. Je wilt natuurlijk wel je eigen terrein kunnen betreden. Ga je een poort uitzoeken, dan heb je keuze tussen verschillende soorten. Zo kan je kiezen voor de draaipoort. Op deze pagina lees je alles over de draaipoort.

De functie van een draaipoort

Een draaipoort wordt vaak gebruikt bij een oprit. Een andere benaming is dan ook wel inrijpoort. De draaipoort sluit, in combinatie met een aansluitend hekwerk, je terrein af. Zo worden ongewenste bezoekers buiten gehouden. Draaipoorten worden vaak gebruikt op bedrijfsterreinen, maar worden ook door particulieren gebruikt bij de oprit van hun tuin. Kenmerkend voor de draaipoort is de manier waarop deze opent: deze draait open. Om deze reden kan je binnen de draaicirkel van de poort geen objecten plaatsen. Ook kan je niet binnen de draaicirkel met je auto staan op het moment dat de poort wordt geopend. Voor de bediening kun je kiezen uit een elektrische poort of een poort met handmatige bediening. Voordeel van een draaipoort elektrisch is dat je de auto niet uit hoeft om de poort te openen. Ook hoef je geen kracht te zetten om de elektrische poort te openen.

Dubbele of enkele draaipoort

Draaipoorten zijn beschikbaar met een enkele of een dubbele draaivleugel. In feite bestaat de draaipoort bij een dubbele draaivleugel uit twee poorten, die naar links en naar rechts openen. Dubbele draaipoorten worden met name gebruikt voor brede doorgangen. De dubbele draaipoort heeft in geval van een brede oprit verschillende voordelen:

 • Beperktere draaicirkel – Heb je een enkele draaipoort, dan heb je een grotere draaicirkel nodig dan bij een dubbele draaipoort. Dit betekent dat je meer ruimte vrij moet houden voor het openen van de poort.
 • Lichter – Een dubbele draaipoort is lichter dan een enkele. Zeker als een enkele draaipoort erg breed is, kan dit ten koste gaan van het bediengemak.
 • Gemakkelijker te bedienen – Een dubbele draaipoort is makkelijker te bedienen, met name door het lichtere gewicht.
 • Flexibiliteit – Een dubbele draaipoort is flexibel. Je kunt kiezen om de poort ook voor de helft te openen.

De voor- en nadelen van een draaipoort

 Ga je een poort uitzoeken, dan is het belangrijk om de voor- en nadelen van de draaipoort te kennen. Dit zijn:

 • Voordeel 1: uitstraling – De draaipoort is een klassieker. Hierdoor heeft deze een goede uitstraling.
 • Voordeel 2: afscheiding – De draaipoort is uiterst functioneel. Het is een goede afscheiding.
 • Voordeel 3: keuze voor bediening – Je kan zowel voor een draaipoort elektrisch kiezen, maar ook voor een draaipoort met handmatige bediening.
 • Voordeel 4: gemakkelijke plaatsing – Een draaipoort wordt geïnstalleerd tussen twee pilaren. Het is hierdoor ook mogelijk om een draaipoort te installeren zonder dat een hekwerk is geplaatst.
 • Voordeel 5: minder ruimte aan zijkanten nodig – Een schuifpoort opent naar de zijkant. Hiervoor heb je ruimte aan de zijkanten van het hek nodig. Dit is niet nodig bij een draaipoort
 • Nadeel 1: niet geschikt bij hoogteverschil – Een draaipoort is niet mogelijk bij te veel hoogteverschil, omdat je de poort dan niet kunt openen.
 • Nadeel 2: ruimte achter poort nodig – Belangrijk nadeel van de draaipoort is dat je ruimte achter de poort vrij moet houden. Dit om de poort goed te kunnen openen.
https://www.thobv.nl/