Woon Tik
Image default
Aanbiedingen

Wat is een keukenmachine en heb je er een nodig?

Wat is een keukenmachine en heb je er een nodig?

Een keukenmachine doet dingen die je anders zou kunnen doen met een goed koksmes, een doosrasp, een vijzel en stamper, of je handen. Dat wil zeggen, het snijdt, raspt, hakt, kneedt en pureert. Hij doet al die dingen niet zo goed als de meer manuele alternatieven, maar hij doet ze zeker sneller en gemakkelijker; en in sommige gevallen, zoals bij het kneden en de opbouw van gluten in een deeg, kan de kracht van de motor van de processor in uw voordeel werken.

Hoewel een mens het zeker ook zonder een keukenmachine kan stellen, voegt het toch wel wat gemak en snelheid toe aan veel keukentaken. Als uw idee van een goed moment niet is om een uur lang in de keuken te staan en kilo’s uien, wortelen, selderij en knoflook met de hand fijn te hakken, alleen maar om een soffritto voor ragù bolognese te maken, dan zal een keukenmachine zijn waarde meer dan bewijzen.

Een keukenmachine is geen blender

Het is ook belangrijk om te weten dat, hoewel er enige overlapping is, een keukenmachine niet hetzelfde is als een blender. Ze hebben allebei een motor die draaiende messen aandrijft, maar de vorm van de kom van de keukenmachine versus de kan van de blender en andere variabelen maken elk beter geschikt voor bepaalde taken. Je kunt ze allebei gebruiken om mayonaise te maken, maar een blender zal efficiënter vloeistoffen pureren tot een gladde consistentie voor bijvoorbeeld een ontbijtsmoothie. Een keukenmachine daarentegen kan dikkere en drogere ingrediënten zoals kikkererwten en rauwe groenten met meer gemak verwerken, en maakt snel hummus of fijngehakte groenten zonder veel moeite.

Een zware motor draait een spindel die kan worden voorzien van verschillende messen of schijven binnen een werkkom en deksel. De spil steekt ofwel door een gat in de kom zodat een hulpstuk er rechtstreeks op kan worden geplaatst, of hij wordt op blender-achtige wijze gekoppeld aan een tandwiel dat in de kom is ingebouwd en dat vervolgens het hulpstuk aandrijft dat erop is aangesloten.

Dekselvergrendelingsmechanismen

In alle gevallen worden de schalen op de basis gedraaid en vastgeklikt. Daarna wordt het deksel meestal op de kom geklikt, hoewel sommige bedrijven experimenteren met andere dekselvergrendelingsmechanismen. In veel gevallen zijn de kom en het deksel een een-tweetje van frustratie, vooral omdat er geen consistentie is van bedrijf tot bedrijf over de richting waarin de kom en het deksel gedraaid moeten worden om ze te vergrendelen. Zelfs na dagenlang met de machines te hebben gewerkt, hebben we vaak met veel van hen geklungeld voordat we ze in de startklare positie kregen. We hebben punten toegekend aan modellen met richtingspijlen of gedrukte etiketten die u helpen de motor, de werkbak en het deksel uit te lijnen. Eenmaal vergrendeld, hebben de meeste deksels hun toevoerbuizen het dichtst bij de gebruiker, wat wij prefereren boven modellen die de buis aan de andere kant plaatsen, een onhandig ontwerp dat u dwingt om over de bovenkant te reiken om ingrediënten naar beneden in de machine te sturen.

De maat

Wat afmetingen betreft, denken wij dat een 14-kops model de juiste balans heeft voor de meeste huishoudens, omdat het alle maaltijden aankan, behalve de grootste vakantiemaaltijden, en toch nog op een plank in de voorraadkast of in een onderkast past. Voor kleine keukens is een model met 12 kopjes wellicht een betere keuze, maar zelfs dit model vereist een behoorlijke hoeveelheid opbergruimte. Modellen met een grote capaciteit van 16 koppen zijn groter dan de meesten van ons nodig hebben, maar als u regelmatig een massa mensen te eten geeft, kan het de moeite waard zijn om een grotere maat te nemen, alleen al om te voorkomen dat u ingrediënten in batches moet verwerken.