Woon Tik
Image default
Woning kopen

Beleggingspanden en verhuurde woningen verkopen voordat de huizenprijzen dalen?

Veel ondernemers, particuliere verhuurders en andere vastgoedbedrijven verwachten dat op elk moment er weer een woningcrisis komt zoals de crisis in 2008-2009. Deze crisis duurde heel lang, omdat er mede ook jaren geen nieuwe woningen werden gebouwd. Zelfs bouwopleidingen stopte ermee, aangezien er weinig tot geen werk in de bouw beschikbaar was. Dit heeft uiteraard dieper liggende oorzaken. Gedurende de crisis van 2008 werden enkele westerse landen tijdelijk van de welbekende Triple A status gedegradeerd. Dit leidde tot grote financiële tekorten. De economie stortte in en mensen konden hun huis verkopen tegen een veel lagere waarde dan de aanschafwaarde. Huizenprijzen stortte in en het gevolg was dat er maatregelen moesten komen. Doorbouwen zou bijvoorbeeld lijden tot nog meer schade. 

Forse toename woningprijzen lucratief om verhuurd huis te verkopen

Inmiddels zitten we in 2022 en blijven de huizenprijzen hard doorstijgen. Elk jaar weel 5 tot 10% en in sommige delen zelfs tientallen procenten. Niemand kan de vinger op de zere plek leggen, maar wat wel vast staat is dat er ooit een einde aan komt. Onder die gedachten verkopen veel woningeigenaren van verhuurde huizen aan andere beleggers of vastgoedbedrijven. Hiermee kunnen hun de opbrengst in de zak steken en hebben garantie dat ze het geld kunnen opeisen. De verkoop van hun verhuurde woning nog langer uitstellen betekent dat er risico is op forse verliezen. Dit is de typische beleggersgedachte: uitstappen op het juiste moment. Sons Real Estate is een vastgoedbedrijf die deze ontwikkelingen nauwgezet volgt en op dit moment huizen opkoopt voor de verhuur.

De woning zeepbel van 2008 kent totaal andere kenmerken dan de huidige situatie

Wat velen echter vergeten is dat de crisis in 2008 vooral bij de banken zat. De huidige crisis is nog niet echt zichtbaar, nimmer de mogelijke oorzaken van een mogelijk aankomende crisis zijn nog niet bekend. Dit is natuurlijk logisch, omdat er helemaal geen crisis is. Maar nu anno 2022 liggen de zaken iets anders dan in 2009. In de eerste plaats zijn het nu de overheden die tegen het einde zitten van hun financiële mogelijkheden. Zo zal de overheid het lastig krijgen om banken in nood te redden. Ook hebben banken momenteel niet de problemen zoals in 2008. Veel banken in het Westen van Europa hebben gewoon een gezonde financiële situatie. Maar hoe een mogelijke aankomende crisis zich zal ontvouwen weet natuurlijk niemand. Het verkopen van een beleggingspand is op dit moment iets wat vele mensen helpt om van het doomsdenken af te brengen. Maar zal een mogelijke woningcrisis wel zo gaan verlopen als in 2008? In de eerste plaats de duur van de crisis, maar ook de aard van de woningmarkt. Op dit moment is er namelijk een chronisch woningtekort. Zo lang dat zal blijven bestaan, zullen de huizenprijzen hoog blijven. 

Samenvattend kan het verkopen van een verhuurde woning kan een verstandige keuze zijn. Het geeft rust en een veilig gevoel. Echter kenmerkt de huidige situatie in Nederland zich door een enorme krabte in de woningmarkt. Daarnaast telt bij verhuurde huizen voral het rendement en daarmee vooral de huuropbrengsten. Om een huis te kunnen kopen dienen jongeren tienduizenden euro’s bij te betalen (oftewel overbieden), terwijl de basis prijs ook al eens tientallen procenten is toegenomen. En toch blijft het lucratief om te investeren in beleggingspanden. Vele bekende mensen doen er aan mee of starten er juist mee in deze tijd. Wellicht komt er geen crisis of gaat deze heel anders verlopen als vorige crissisen? 

 

https://sonsrealestate.nl/huis-verkopen-verhuurde-woning-verkopen/